Bănci și Asigurări

Revin pe piata obligatiunile de stat. Oferta include titluri cu dobanda fixa la cinci ani

03.02.2005, 00:00 45



Dupa o intrerupere de o luna, Ministerul Finantelor revine astazi pe piata cu noi emisiuni de obligatiuni de stat. Si cu o premiera mult asteptata: prima tentativa de plasare a unei emisiuni de obligatiuni cu scadenta la cinci ani si dobanda fixa in lei. Finantele pastreaza insa in portofoliu si obligatiunile de stat pe cinci ani cu dobanda indexabila cu rata inflatiei.



Excesul de lichiditate de pe piata monetara interbancara isi regaseste astfel un debuseu important - Trezoreria statului intentioneaza sa obtina astazi 1.000 de miliarde de lei, prin doua licitatii: una la doi ani, care are ca obiect o emisiune in valoare de 600 miliarde de lei, si alta la cinci ani, cu dobanda fixa, pentru care valoarea se ridica la 400 miliarde de lei.



In total, Finantele si-au programat sa atraga in aceasta luna 1.700 miliarde de lei (echivalentul a circa 43,5 milioane de euro).



Structura ofertelor de cumparare la licitatiile de obligatiuni de stat ramane neschimbata. Astfel, vor fi admise atat oferte de cumparare competitive, la care participantul indica valoarea nominala si rata dobanzii.In acest caz, este acceptata defalcarea valorii totale a titlurilor in maximum cinci transe valorice la rate diferite ale dobanzii. In cazul ofertelor de cumparare necompetitive, admise intr-o pondere totala de 10% din totalul fiecarei emisiuni anuntate, participantul - client nonbancar - va indica valoarea pe care doreste sa o adjudece la rata dobanzii finale a licitatiei.



Programul licitatiilor de obligatiuni de stat pe luna februarie mai include o emisiune pe trei ani, in valoare de 600 miliarde de lei, si o alta de titluri pe cinci ani, cu dobanda indexabila la rata inflatiei, in valoare de 100 miliarde de lei.



In decembrie, la ultima emisiune pe 2004 de obligatiuni de stat pe cinci ani cu dobanda indexabila, marja peste rata inflatie a scazut la 4 puncte, cu 0,48 puncte procentuale fata de emisiunea precedenta plasata, din octombrie.



Ramane de vazut cum va primi piata noile instrumente cu dobanda fixa pe cinci ani. Fara indoiala, piata are mare nevoie de un astfel de reper de pret al banilor pe termen mediu, care ar permite construirea unor previziuni mai solide asupra evolutiei dobanzilor.



In ultimele luni ale anului trecut Finantele si-au restrans drastic programul de licitatii de titluri de stat si cu toate acestea nu au realizat nivelurile planificate.



Volumul mic al achizitiilor de pe piata din ultimele luni ale anului trecut a permis insa impunerea unui ritm accentuat de reducere a dobanzilor. Astfel, dobanda a coborat la titlurile cu scadenta la doi ani pana la 11,49% pe an. La scadenta de trei ani, ultimele titluri plasate la licitatia din noiembrie aveau un randament de 10,9% pe an.



Luna trecuta, Ministerul Finantelor Publice a anuntat suspendarea temporara, a emisiunilor de certificate de trezorerie pentru populatie, detinatorii acestora avand optiunea sa le rascumpere sau sa le transforme in depozite la termen.



Rata dobazii pentru depozitele la termen este de 12,5% pe an, iar pentru depozitele la vedere de 1,5% pe an.



Dobazile mentonate au inceput sa fie aplicate incepand cu 17 ianuarie 2005.



Potrivit Finantelor, masura a fost determinata de necesitatea extinderii maturitatilor titlurilor de stat si de disponibilul resurselor de finantare a deficitului bugetar pe 2005. Titlurile de stat destinate populatiei aveau maturitati de trei luni si, respectiv, sase luni. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO