Bănci și Asigurări

Revigorare în iulie. Creditul privat a crescut cu 5,5%, cea mai bună evoluţie din ultimii cinci ani

Autor: Claudia Medrega

25.08.2017, 00:07 331

Creditarea totală privată pentru populaţie şi com­pa­nii şi-a continuat ascensiunea în iulie, ritmul anual de creş­tere accelerând la 5,5% faţă de aceeaşi lună de anul tre­cut, cel mai rapid avânt din ultimii cinci ani. Ascen­siu­nea soldului creditării a fost susţinută exclusiv de avântul îm­prumuturilor în lei, în timp ce creditele în valută sunt tot în declin.

„Datele indică accelerarea pieţei creditului, la care au contribuit ambele segmente (populaţie şi companii). Pe de o parte, populaţia profită de majorarea veniturilor şi de nivelul accesibil al ratelor de dobândă pentru a cumpăra bunuri de folosinţă îndelungată şi locuinţe. Pe de altă parte, nivelul redus al costurilor reale de finanţare determină companiile să-şi optimizeze structura de finanţare“, susţine într-un raport Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

În perioada ianuarie-iulie 2017 soldul creditului neguvernamental total a crescut cu 3,2% an/an, iar între final de 2016 şi finele lunii iulie 2017 soldul creditului neguvernamental total a crescut cu 3,6%.

Analizând structura pe monede, se observă că împrumu­turile acordate sectorului privat în lei şi-au continuat avântul în iulie înregistrând o creştere de 15,7% faţă de iulie 2016, în timp ce creditele în valută s-au prăbuşit cu 7,2%, potrivit datelor anunţate de Banca Naţională. Creditele pentru populaţie în lei au fost în primele şapte luni din acest an motorul principal, urcând cu ritmuri de două cifre, de peste 20%. În schimb, împrumuturile pentru companii în lei cresc deocamdată cu mai puţin de 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO