Bănci și Asigurări

Reuters: Fluxurile de capital speculativ au favorizat aprecierea leului

08.12.2004, 00:00 27



Aprecierea semnificativa a leului din ultima perioada a fost favorizata de intrarile de capital strain speculativ, in conditiile in care investitorii internationali cauta plasamente cu randamente ridicate pentru lichiditatile de care dispun, transmite Reuters.



"In pofida restrictiilor impuse capitalurilor, Romania a beneficiat de volumul ridicat de lichiditati de care dispun investitorii aflati in cautarea unor randamente ridicate. Acestia isi plaseaza banii in Romania, pe fondul aderarii tarii la UE, a politicilor macroenomice imbunatatite si ratelor inalte ale dobanzilor", a declarat Erik Nielsen, directorul departamentului de cercetare pentru pietele europene emergente din cadrul Goldman Sachs.



Dupa 3 noiembrie, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat relaxarea politicii de flotare controlata a cursului de schimb, leul a urcat cu aproape 6% fata de moneda unica europeana. Potrivit Reuters, la aceasta evolutie au contribuit cel putin partial si fluxurile de capital speculativ.



Luni, banca centrala a intervenit puternic pentru a stavili aprecierea leului, dar analistii considera ca actiunile BNR pot doar sa incetineasca tendinta de apreciere a monedei.



Participarea redusa a BNR pe piata, incepand cu luna noiembrie, a incurajat aprecierea leului, favorizata si de rata ridicata a dobanzii de interventie a bancii centrale, de 18,25%, precum si de efectele pozitive ale programelor de aderare la UE.



"Ratele dobanzilor sant cu doar 2% mai mici decat cele din Turcia, dar Romania este mult mai atractiva, intrucat este aproape de intrarea in UE", a afirmat Koon Chow, analist monetar pentru pietele in dezvoltare la CSFB.



La randul lor, traderii din Romania au exprimat opinii asemanatoare.



"Intrarile de capital strain sunt in crestere, alimentate de asteptarile legate de continuarea liberalizarii contului de capital, astfel ca se mentine o presiune ascendenta asupra leului", a afirmat un broker din Bucuresti.



Printre problemele pietei romanesti se numara, potrivit lui Chow, si dificultatile intampinate de investitorii straini care doresc sa cumpere active denominate in lei.



"Piata din Romania nu este nici pe departe la fel de lichida ca alte piete din Europa Centrala", a spus Ivailo Vesselinov, analist pentru pietele emergente la Dresdner Kleinwort Wasserstein.



Cresterea pietei de capital ar putea fi stimulata de eliminarea treptata a restrictiilor asupra fluxurilor de capital, in conformitate cu cerintele aderarii la UE.



Romania s-a angajat sa elimine, incepand cu luna aprilie a anului 2005, interdictia impusa strainilor privind accesul la depozitele in lei, piata de capital urmand sa fie liberalizata integral inainte de 2007.



Reuters noteaza ca nu doar speculatorii au fost atrasi de investitiile in Romania.



Astfel, investitiile straine directe au avansat semnificativ in acest an, pe fondul procesului amplu de privatizare, care va continua si in urmatorii ani.



In prima parte a anilor '90, investitiile straine directe au ramas la un nivel inferior altor state foste comuniste din zona, investitorii fiind indepartati de capacitatea administrativa si institutionala redusa a statului, de birocratia excesiva si de coruptia generalizata.



Totusi, Romania a obtinut in 2004 statutul de economie de piata functionala din partea UE, ceea ce a stimulat majorarea nivelului investitiilor straine.



Progresele inregistrate in programul de privatizare sant o indicatie a imbunatatirii climatului investitional.



Preluarea Petrom de catre grupul austriac OMV va dubla volumul total al investitiilor straine directe in Romania din acest an, pana la 3,3 miliarde euro.



In plus, incertitudinile politice referitoare la stabilitatea viitorului guvern nu au afectat deocamdata interesul extern pentru activele romanesti. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO