Bănci și Asigurări

Retragerile de numerar la ATM dau grosul comisioanelor pentru banci

Retragerile de numerar la ATM dau grosul comisioanelor pentru banci
08.04.2009, 18:19 51

Romania se claseaza pe locul intai in ceea ce priveste ponderea detinuta de "comisioanele pe cash", la egalitate cu Slovacia, cu mult peste media zonei euro, de 7%, potrivit unui raport prezentat de Capgemini, Asociatia Europeana de Management si Marketing Financiar (EFMA) si UniCredit Bank.

In tari precum Polonia si Cehia, ponderea este de 21%, respectiv 24%, iar in Irlanda, Italia sau Austria, bancile castiga doar 2% din retragerile de numerar de la bancomate.
Restul comisioanelor pe piata bancara locala sunt percepute pe platile efectuate de clienti - 32%, si pe administrarea contului - 28%. Platile efectuate de clienti includ operatiuni de transfer si plati efectuate cu cardul de credit.
Potrivit raportului World Retail Banking Report prezentat in 2008, bancile locale castigau 40% din comisioanele de administrare anuala a contului si doar 27% din comisioanele din retragerile de numerar de la bancomate.
"Nu exista un model ideal. Depinde de fiecare tara in parte si de fiecare banca in parte. Poate in Romania ar putea fi aplicate mai mult comisioanele de administrare a contului, insa bancile ar trebui sa explice care este valoarea adaugata pe care o aduce un management bun al contului. Simpla modificare a pretului unui produs nu este acceptata de clienti", spune Gregor Erasim, vicepresedinte in cadrul Capgemini.
 
Scoruri medii pentru bancile romanesti
Marii jucatori de pe piata bancara locala au inceput sa taxeze din ce in ce mai dur tranzactiile cu cash, tocmai pentru a promova o cultura a banilor electronici. Mai mult, toate bancile sustin ca utilizatorii de internet banking suporta costuri cu pana la 70% mai mici decat clientii care aleg sa efectueze operatiunile la ghiseele bancare.
"La nivel global, un utilizator activ al internet banking-ului plateste in medie cu 31 de euro mai putin pe an decat clientul care utilizeaza numai ghiseele bancare, iar acest trend de scadere a preturilor pentru utilizatorul de internet va continua in urmatorii cinci ani", spune Gregor Erasim.
Intr-o analiza asupra strategiei bancilor pe segmentul creditelor ipotecare, Romania este incadrata in categoria a doua de tari, cu un scor de 3,3 pe o scara de la 1 la 5, alaturi de tari ca Italia, Polonia si Slovacia.
Acest scor inseamna ca institutiile de credit de pe piata romaneasca privesc creditul ipotecar ca pe un produs hibrid, care are rolul de a atrage noi clienti, dar si de a genera profituri.
Prima categorie, cu scoruri de 4,5-5 puncte, cuprinde statele unde bancile acorda "profesionist" credite ipotecare, fara a face concesii, avand ca scop aproape exclusiv profitabilitatea produsului.
In cea de-a treia categorie de tari, cu scoruri mai mici de 2,5 puncte, sunt incadrate acele sisteme financiare unde bancile privesc creditul ipotecar exclusiv ca pe un instrument de atras clienti, de multe ori sacrificand profitabilitatea in favoarea cotei de piata.
Datele care stau la baza raportului au fost colectate in ultimele trei luni ale anului trecut. Bancile din Romania care au participat la studiu sunt BCR, BRD, Alpha Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, ING Bank Romania, Raiffeisen, UniCredit Tiriac Bank si Volksbank, cu o cota de piata totala de 86%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO