Bănci și Asigurări

Retragerile de numerar, de sase ori cat platile cu cardul

05.10.2008, 19:38 22

Valoarea platilor efectuate cu carduri bancare in trimestrul al doilea s-a ridicat la putin peste 3 miliarde de lei (844 mil. euro), fiind astfel de sase ori mai mica decat valoarea retragerilor de numerar de la ATM, arata datele BNR.

In trimestrul al doilea, retragerile de numerar de la ATM au urcat la 19,4 miliarde de lei (5,3 miliarde de euro), respectiv cu 16% mai mult decat in primul trimestru. Aceasta este prima data cand BNR publica date privind piata cardurilor dupa o pauza de aproape doi ani.
Numarul total al cardurilor emise a ajuns la 20,18 milioane de unitati. Numarul cardurilor active este insa mult mai mic, de numai 10,9 milioane de unitati.
In decembrie 2006 BNR arata ca pe piata sunt putin peste 9 milioane de carduri active.
Piata cardurilor de credit valide a ajuns la 2,5 milioane de unitati in iunie, fata de 10,3 milioane de carduri de debit valide.
Banca centrala prezinta acum o statistica detaliata privind operatiunile derulate si tipurile de carduri utilizate.
Astfel, cardurile emise in tara au fost utilizate pentru plati la POS-uri instalate in tara in valoare de 2,23 miliarde de lei (612 milioane de euro) in trimestrul al doilea.
Sumele cheltuite in tara de pe cardurile emise in strainatate au totalizat doar 174 de milioane de lei (47 milioane de euro). Strainii au mai retras de la ATM-urile bancilor locale 455 de milioane de lei (124 de milioane de euro).
In schimb, cardurile emise in tara au fost utilizate in strainatate pentru retrageri de numerar in valoare de 263 de milioane de lei (72 de milioane de euro), iar platile la POS-uri din afara tarii au totalizat aproape 573 de milioane de lei (157 de milioane de euro).
Astfel, romanii au cheltuit in strainatate in trimestrul al doilea 229 de milioane de euro, in timp ce strainii au decontat doar 171 de milioane de lei pe plan local.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO