Bănci și Asigurări

Retegan, CEO al Verida Credit: Vom merge doar pe lei si euro, monedele exotice sunt prea riscante

Retegan, CEO al Verida Credit: Vom merge doar pe lei si euro, monedele exotice sunt prea riscante

Carmen Retegan, directorul executiv al Verida Credit, a condus pana la inceputul acestui an Domenia Credit

11.06.2008, 21:23 311

Verida Credit, companie specializata pe credite ipotecare, infiintata recent de ABN Amro si fondurile de investitii Old Lane si Rubikon Partners, se va lansa in lupta pentru clienti peste doua saptamani, atunci cand si-a planificat sa acorde primele imprumuturi.
"Ne-am propus sa ne incepem activitatea cu credite de nevoi personale cu ipoteca, dupa care ne vom extinde licenta si la creditele pentru locuinte, iar din septembrie vom avea intregul portofoliu de produse ipotecare. In total, vom avea noua produse", afirma Carmen Retegan, directorul executiv al Verida Credit.
Retegan a condus pana la inceputul acestui an Domenia Credit, o alta companie specializata pe credite ipotecare, controlata de GE Money.
Verida Credit se va adresa persoanelor fizice si persoanelor fizice autorizate, iar imprumuturile vor fi acordate numai in lei si euro.
"Targetul nostru este destul de larg, vom avea produse diferentiate, de la cele pentru investitori la cele pentru liber profesionisti. Creditele le vom acorda numai in lei si euro, nu vom avea imprumuturi in franci, pentru ca sunt riscante din cauza volatilitatii cursului si a faptului ca veniturile populatiei nu sunt legate de franci. Suntem o piata care se indreapta spre moneda euro, iar veniturile companiilor si cele ale indivizilor sunt legate de euro", explica directorul executiv al Verida Credit.
Ea afirma ca, pe termen lung, un credit pentru achizitia de locuinta in euro este mai avantajos decat cele in alte monede.
In acest an, compania va accepta ca garantii doar locuinte, urmand sa extinda garantiile si la terenuri in anii urmatori, in functie de evolutia pretului acestora.
Compania lucreaza acum la costurile produselor, despre care sefa Verida Credit afirma ca se vor incadra in media pietei.
"Daca ne uitam in piata, cam toate institutiile de credit ipotecar au dobanzile in aceeasi zona, de 9,5-10% pe an. Dar acestea erau dobanzile inainte ca bancile sa anunte majorari, care cred ca vor fi de 1-3%. Vom vedea cum evolueaza piata si in functie de aceasta vom stabili costurile, care trebuie sa reflecte riscul asumat", spune Retegan.
Ea afirma ca Verida nu va folosi strategii de a atrage clientii de tipul reducerii masive a dobanzilor pentru o anumita perioada. "Intentia noastra este de a fi competitivi, insa nu vor face parte din strategia noastra promisiuni de genul 'in urmatoarele sase luni, dobanda se reduce'. Nu cred ca este onest fata de client, care nu realizeaza ca peste sase luni dobanda va fi mai mare sau chiar se va dubla", sustine directorul Verida Credit.
Pentru vanzarea produselor sale, Verida va angaja consultanti financiari, dar va lucra si cu brokeri. Pana la sfarsitul anului viitor, compania va avea 100 de consultanti, dintr-un numar total de 150 de angajati. De asemenea, Verida va deschide anul acesta trei filiale, din care una in Bucuresti si doua in tara, iar la inceputul anului viitor va mai infiinta patru unitati.
"Strategia noastra este sa nu mizam pe deschiderea a sute de sucursale, ci pe forta de vanzare. Totusi, forta de munca specializata pe credite ipotecare se gaseste foarte greu, de aceea am mers pe varianta lipsei de experienta si investim foarte mult in training", sustine Retegan.
Ea considera ca Verida a intrat intr-un moment potrivit pe piata, chiar daca bancherii anunta inasprirea conditiilor de creditare pentru populatie, iar numarul de tranzactii cu locuinte a scazut in prima parte a acestui an.
"Nu cred ca sunt elemente care ar putea sa incetineasca piata creditelor ipotecare. Intr-adevar, exista un efect dat de criza internationala a creditelor, dar piata romaneasca este intr-un complet alt stadiu de dezvoltare. In Romania se vorbeste intruna de o diferenta intre cerere si oferta, iar piata este intr-un continuu dezechilibru, cererea fiind mai mare decat oferta", afirma sefa Verida Credit.
Piata creditelor ipotecare isi va incetini cresterea la 10% peste 3-5 ani, dupa ce in 2007 a urcat cu 75%, considera Retegan. "In prezent, vedem cresteri de peste 70%, pentru ca nivelul pietei este inca foarte redus. In urmatorii 3-5 ani, creditele ipotecare vor creste, in medie, cu 35-40% pe an, dupa care vom vedea cresteri de 10% pe an", spune ea.
Retegan afirma ca Verida va intra in competitie mai mult cu bancile decat cu alte companii specializate pe credite ipotecare, pentru ca numarul acestora era foarte mic. "Bancile folosesc acest produs (creditele ipotecare - n.r.) doar pentru a atrage clienti si pentru a le oferi ulterior si alte produse, pe care ele le considera mult mai profitabile", sustine Retegan.
Printre cele mai cunoscute companii de credite ipotecare de pe piata locala se numara Domenia Credit, al carei actionar majoritar este grupul GE Money, si Imocredit, controlata de Iosif Pop, fostul presedinte al Bancii Transilvania.
"Numarul redus al companiilor specializate pe credite ipotecare este cauzat de asigurarea finantarii. Pe piata locala, structurile de finantare pentru creditele ipotecare nu sunt inca dezvoltate, iar atunci cand pornesti un astfel de proiect, ar trebui sa ai asigurate surse de finantare", explica Retegan.
Principala sursa de finantare a Verida Credit este ABN Amro Olanda, care detine peste o treime din actiunile IpoCredit Holding, proprietarul Verida Credit.
Numele "Verida" a fost propus de agentia de branding a companiei, Brandient, si provine de la latinescul "veritas", care inseamna "adevar". Din toamna, compania intentioneaza sa desfasoare o campanie publicitara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO