Bănci și Asigurări

Restrictii mai putin dure pentru asigurari de garantii si credite

14.01.2004, 00:00 19



Companiile de asigurari care vand polite de asigurari de credite si garantii vor putea retine peste jumatate din riscul asumat, si nu doar 10%, asa cum se prevedea in prima varianta a proiectului de norme privind restrictionarea vanzarilor acestui tip de polite, elaborat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).



Din cauza cresterii expunerii pe acest risc, CSA incearca sa impuna un prag maxim al retinerii, restul urmand sa fie dat in reasigurare.



"In urma intalnirilor cu reprezentantii companiilor, prima varianta - ca retinerea maxima sa fie 10%, a fost depasita. Este probabil ca retinerea maxima sa fie peste 50%", au spus surse din cadrul Comisiei.



Expunerea companiilor de asigurari la acest risc a crescut anul trecut ca urmare a cresterii creditarii persoanelor fizice. Cumparand aceste polite, bancile transfera riscul de nerambursare a creditului catre companiile de asigurari, care in caz de neplata a debitorului isi asuma plata catre banca in locul acestuia si raman sa recupereze banii de la el.



Companiile cele mai implicate pe aceasta piata sunt Asiban si BCR Asigurari. Din punctul de vedere al reprezentantilor Asiban, intentia a fost buna, dar fara rezultatele scontate.



"Apreciem eforturile care se fac in aceasta zona, dar rezultatele nu sunt pe masura eforturilor. Aceste norme, in actuala formula, nu schimba foarte mult din situatia anterioara", a spus Mugurel Ceraceanu, director general al Asiban.



Expunerea asiguratorilor pe acest tip de risc era in toamna anului trecut de peste 25.000 de miliarde de lei (625 milioane de euro). Autoritatile sunt ingrijorate privind posibila transferare a riscului din banci in sectorul asigurarilor, mai slab capitalizat. CSA si Banca Nationala au avut deja consultari pe aceasta tema. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO