Bănci și Asigurări

Restanţele s-au redus cu 25% în ultimul an, dar curăţarea bilanţurilor a încetinit în februarie

Restanţele s-au redus cu 25% în ultimul an, dar...

Autor: Liviu Popescu

26.03.2015, 00:00 160

Restanţele la creditele acordate de băncile locale populaţiei şi companiilor cumulau la finele lunii februarie 25,3 miliarde de lei (echivalentul a 5,7 mld. euro), în scădere cu 25% faţă de aceeaşi lună din 2014. Declinul în termeni nominali a fost de 8,6 mld. lei. Comparativ cu luna ianuarie însă, restanţele sunt mai mari cu aproximativ 330 mil. lei, potrivit datelor BNR.

Astfel, în februarie restanţele au întrerupt scăderea consecutivă din ultimele nouă luni. Soldul creditelor contractate de populaţie şi companii era de 213 mld. lei la finele lunii februarie, din care 92 mld. lei erau finanţări în monedă naţională. Prin urmare, raportul restanţe/credite a ajuns în a doua lună a anului la 11,7%, în scădere cu aproape patru puncte procentuale faţă de perioada corespunzătoare din 2014.

Spre comparaţie, în ianuarie raportul era la un nivel similar, iar în decembrie acesta ajungea la 12%. Împrumuturile restante în lei cumulau 10,4 mld. lei, respectiv 11% din totalul creditelor acordate în monedă naţională. Pe de altă parte, împrumuturile în valută cu restanţe aveau o pondere de 12% din totalul finanţărilor în alte monede.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO