Bănci și Asigurări

Restantele populatiei s-au dublat, ajungand la 159 de milioane de euro

Restantele populatiei s-au dublat, ajungand la 159 de milioane de euro

Click pentru imaginea marita

15.02.2008, 21:14 14

Restantele acumulate de populatie la plata creditelor contractate au urcat la 573,2 milioane de lei (echivalentul a 159 de milioane de euro) in decembrie trecut, marcand astfel o dublare in lei, arata datele Bancii Nationale.
Soldul din decembrie reprezinta un nou maxim istoric, insa cresterea fata de luna precedenta este marginala, de numai 0,2%. Pe parcursul anului trecut restantele acumulate de clientii individuali au avut o evolutie sinuoasa. In trei luni - aprilie, iulie si noiembrie cresterile au depasit 10%, in timp ce in restul lunilor ritmurile au fost mult mai mici, iar in octombrie s-a inregistrat chiar o corectie usoara.
Cresterea rapida a restantelor a venit pe fondul unei expansiuni sustinute a creditelor acordate clientilor individuali. Anul trecut, creditul pentru populatie a inregistrat o crestere cu 82%, pana la 71,5 miliarde de lei (19,8 miliarde de euro).
In aceste conditii, ponderea restantelor a ramas la un nivel redus, de 0,8%, fata de 0,7%, cat reprezentau la sfarsitul lui 2006.
Datele din decembrie nu sunt totusi perfect comparabile cu cele de la sfarsitul lui 2006, in conditiile in care din aprilie anul trecut BNR preia informatiile privind restantele persoanelor fizice de la Biroul de Credit, institutia specializata in gestionarea acestor date detinuta de bancile comerciale.
Inainte de aceasta data BNR colecta informatii direct de la bancile comerciale, insa inregistra doar restantele aparute la creditele mai mari de 20.000 de lei.
Numarul persoanelor inregistrate cu restante a scazut in decembrie la 352.394, ramanand astfel sub varful inregistrat in noiembrie si chiar sub nivelul din octombrie. La sfarsitul anului trecut, numarul restantelor marca totusi o crestere cu 27% fata de decembrie 2006.
Motorul cresterii restantelor de anul trecut a fost reprezentat de finantarile in lei. Restantele la aceste credite au urcat cu 95% (in termeni reali), pana la 489 de milioane de lei (135,5 milioane de euro). Ponderea lor in total a scazut insa usor, la 82%, de la 87%, cat reprezenta in decembrie 2006.
La creditele in euro restantele inregistrate urcau la echivalentul a 81,8 milioane de lei (22,6 milioane de euro). Exprimata in lei, cresterea a fost de 151%, insa evolutia a fost influentata si de deprecierea cursului. Calculata in euro, cresterea acestor restante a fost de 134%.
In schimb, restantele inregistrate la creditele in dolari au scazut la jumatate, pana la 1,52 milioane de lei (0,4 milioane de euro). Scaderea a avut loc in contextul in care si cererea pentru creditele in dolari a scazut mult in ultimii ani, soldul acestor credite coborand in ultimii ani. In general, finantarile in lei sunt contractate pentru acoperirea nevoilor de consum. Bancherii spun ca in general problemele la rambursare apar mai frecvent la creditele de consum, in conditiile in care de obicei nu se cer garantii reale la acordare. In schimb, la creditele imobiliare, pentru care este preferat euro, calitatea portofoliilor este mult mai buna, clientii fiind mai atenti la rambursare.
Oricum, ponderea restantelor in lei in total este mult mai mare decat in cazul soldului total al creditelor. De anul trecut, creditele in valuta contractate de populatie au ajuns chiar sa aiba o pondere majoritara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO