Bănci și Asigurări

Restantele populatiei cresc pe creditul de consum in lei

08.05.2006, 00:00 17

Creditul de consum in lei a fost principalul motor de crestere a restantelor populatiei in luna aprilie, arata datele Biroului de Credit.

Restantele acumulate de debitorii persoane fizice au crescut cu 17 mil. lei luna trecuta, pana la un sold total de 213 mil. lei (echivalentul a 61 mil. euro). In termeni relativi, cresterea fata de martie a fost de peste 9%.

Expansiunea a fost alimentata de majorarea restantelor aparute la creditele de consum, cu 12 mil. lei (reprezentand 70% din cresterea totala), pana la un total de 179 de mil. lei (51,3 mil. euro). In ceea ce priveste structura pe monede, finantarile in lei au generat aproape integral cresterea, dupa ce au marcat o majorare cu 16 milioane, pana la un sold total de 190 mil. lei (echivalentul a peste 54 de mil. euro).

"Aceste varfuri se evidentiaza tot mai bine si se ascut. Cresterile au aparut in special de la restantieri noi, care au fost raportati de o singura banca", spune Serban Epure (foto), directorul Biroului de Credit.

Si in trecut leul si creditul de consum detineau ponderi importante, insa cresterile erau mai echilibrate.

Cresteri importante au mai inregistrat si restantele generate de creditele pe card, care au ajuns la 25 de mil. lei, cu cinci milioane mai mult decat in luna precedenta. La creditele imobiliare si la finantarile prin descoperit de cont restantele s-au mentinut constante, la 4, respectiv 5 mil. lei. Clientii sunt mult mai atenti la rambursarea finantarilor in valuta, acestea inregistrand expansiuni mult mai temperate. Restantele in euro au urcat usor in aprilie, pana la 5,6 mil. euro (cu 0,6 milioane mai mult decat in martie). In acelasi timp, restantele la credite in dolari au inregistrat o variatie marginala, ramamand la putin peste 1,4 mil. dolari (echivalentul a 1,1 mil. euro).

Numarul total al debitorilor cu restante curente a urcat la 237.000, cu aproximativ 28.000 de persoane mai mult decat in martie. In acest timp, numarul celor raportati de o singura banca a urcat cu 22.000, pana la un total de 202.000. Si numarul restantierilor raportati de inca doua banci a crescut cu 4.000, ajungand astfel la 29.000.

Epure spune ca numarul interogarilor bazei de date a Biroului a crescut in prima parte a lui mai, dupa ce scazuse la sfarsitul lui aprilie, odata cu trecerea sarbatorilor. Astfel, in primele saptamana din mai, Biroul a primit in medie 21.000 de interogari pe zi, fata de un record de peste 24.000 inregistrat in apropierea Pastelui. Intre ianuarie si martie media zilnica a interogarilor crescuse incet, de la 13 la 15.000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO