Bănci și Asigurări

Restantele la creditele in lei s-au marit

11.11.2004, 00:00 9



Restantele inregistrate de populatie la rambursarea creditelor contractate in lei, pe termen lung, au explodat in luna septembrie, ajungand la 5,3 miliarde de lei (0,1 milioane de euro), cu aproape 90% mai mult decat in august, arata statisticile Bancii Nationale. Comparativ cu nivelul inregistrat in septembrie 2003, restantele au crescut de peste 2,2 ori.



In cazul imprumutarii in valuta, creditele au crescut mai repede decat restantele, care raman foarte mici.



Expansiunea rapida a restantelor la lei a avut loc chiar in contextul in care soldul creditelor in lei acordate pe termen lung a scazut in septembrie la 3.041 de miliarde de lei (aproximativ 74 milioane de euro), cu 1,5% mai putin decat in luna precedenta. Aceasta a fost, de altfel, a patra luna consecutiva de scadere pentru aceste imrpumuturi. Ponderea pe care aceste restante o reprezinta in totalul creditelor acordate a crescut simtitor, insa ramane la un nivel confortabil de 0,17%.



Restantele inregistrate de populatie la rambursarea creditelor in valuta au inregistrat de asemenea cresteri sensibile, de peste 10%, insa acestea se explica prin baza redusa de comparatie.



La creditele pe termen scurt restantele au scazut chiar la 7,1 miliarde de lei (1,8 milioane de euro), in conditiile in care soldul imprumuturilor a crescut cu 27%, pana la 1.871 de miliarde de lei (45,6 milioane de euro).



Soldul creditelor in valuta pe termen mediu se ridica la 14.543 de miliarde de lei (354,7 milioane de euro), in crestere cu 12%, iar restantele totalizeaza 71 de miliarde de lei. Pe termen lung, soldul creditelor se ridica la 29.762 de miliarde de lei (725 milioane de euro), in crestere lunara cu 10%. Restantele totalizeaza insa numai 8,4 miliarde de lei (0,2 milioane de euro).



Restantele populatiei la rambursarea creditelor in lei pe termen mediu au crescut in septembire cu 10%, pana la 378 de miliarde de lei (9,2 milioane de euro). Soldul acestor credite a inregistrat in aceasta perioada o crestere usoara, de aproape 2%, pana la 46.048 de miliarde de lei (1,1 miliarde de euro). Aceasta a fost a doua luna consecutiva de crestere, dupa ce in august sodul scazuse pana la nivelul inregistrat la inceputul anului. Fata de septembrie 2003, soldul creditelor acordate pe termen mediu in lei pastreaza insa o crestere sensibila, de 62% in termeni nominali (aproximativ 50,9% in termeni reali). Restantele au crescut insa in acest interval cu 145% in termeni nominali, respectiv 134% in termeni reali. Astfel, ponderea detinuta in totalul creditelor acordate a crescut la 0,8%, nivel care este insa confortabil.



In cazul creditelor pe termen scurt, restantele au ajuns in septembrie la 216 miliarde de lei (5,2 milioane de euro), in crestere cu 6% fata de luna precedenta. In acelasi timp, soldul acestor imprumuturi a crescut cu 2,4%, pana la 11.078 de miliarde de lei (270,1 milioane de euro).



Soldul creditelor neguvernamentale acordate in lei a ajuns in septembrie la 153.949 de miliarde de lei (3,7 miliarde de euro), in crestere cu 1,6% (in lei) comparativ cu august.



Soldul credtielor acordate in valuta a crescut in septembrie cu 4,4%, pana la 239.496 de miliarde de lei (5,8 miliarde de euro). Ponderea creditarii in valuta a ajuns astfel la 60,8% din totalul creditelor neguvernamentale acordate. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, creditarea in valuta si-a majorat cota detinuta cu patru puncte procentuale. Aceasta in pofida eforturilor bancii centrale de a face mai atractiva imprumutarea in moneda nationala, dat fiind riscul atasat unei "valutizari" excesive a economiei. Recenta decizie a BNR de a permite o flotare libera a cursului ar trebui sa mareasca riscul valutar si sa descurajeze imprumutarea in valuta. Mentinerea dobanzilor la lei la un nivel ridicat a stimulat insa cresterea creditarii in valuta si in ultimele luni.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO