Bănci și Asigurări

Restanţele la creditele în franci elveţieni, mai mici cu o treime după vânzările de neperformante

Restanţele la creditele în franci elveţieni, mai mici...

Autor: Ciprian Botea

09.09.2014, 00:08 775

Creditele în franci elveţieni ale populaţiei înregistrau restanţe de echivalentul a 1,6 mld. lei (360 mil. euro), cu o treime sub nivelul din iunie, determinante pentru această mişcare bruscă fiind vânzările de neperformante şi scoaterea din bilanţuri a creditelor fără şanse reale de recuperare provizionate integral.

Sumele restante în contul creditelor în franci elveţieni au scăzut cu peste 800 mil. lei faţă de vârful atins în luna aprilie şi au ajuns să reprezinte 15% din stocul de finanţări acordate în această valută, faţă de un sfert în primăvară, potrivit datelor BNR.

Chiar dacă sumele restante atinseseră  25% din totalul creditelor în franci, bancherii spun că nu aceste împrumuturi le-au dat cele mai mari bătăi de cap, ci creditele de consum fără garanţii în lei. Creditele în franci elveţieni au fost în mare parte garantate şi au avut dobânzi mici, ceea ce a compensat o parte din creşterea accentuată a cursului de schimb în perioada de criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO