Bănci și Asigurări

Restantele au urcat la peste 5% din credite in unele judete

10.02.2009, 00:00 28

Cresterea restantelor la credite a inregistrat o accelerare spectaculoasa in unele judete ale tarii pe finalul lui 2008: Salaj, Hunedoara si Bistrita-Nasaud au acumulat o pondere a restantelor de peste 5%, 4% si respectiv 3%, in conditiile in care in urma cu un an (decembrie 2007) cea mai mare pondere detinuta de un judet era de 1,8%, conform datelor BNR.

Restantele la credite acumulate de clientii persoane fizice si de companii au ajuns in decembrie 2008 la un nivel de 2,8 mld. lei (circa 720 mil. euro), reprezentand 1,3% din totalul creditelor acordate, insa ponderea restantelor din unele judete depaseste cu mult acest nivel.
In 2007, judetul Salaj nici un figura in top 10 in clasamentul restantelor realizat pe baza datelor publicate de BNR, dar la sfarsitul lui 2008 a urcat pe primul loc in ceea ce priveste nivelul datoriilor neachitate catre banci, pe seama unei cresteri record de 1410% a soldului restantelor.
Soldul total al restantelor a inregistrat in decembrie 2008 un avans anual de 162%, insa au fost judete unde cresterea a fost mult peste medie.
"Sunt regiuni in tara unde factori precum frauda, somajul, scaderea remiterilor din strainatate, supraindatorarea, se resimt intr-o masura mai mare decat in restul tarii. Bancile iau in considerare aceste calcule. In scoringul fiecarui client (evaluarea bonitatii - n.red.) este inclusa de obicei si regiunea de unde este clientul. Dar datele nu sunt intotdeauna relevante, restantele se raporteaza la total, credite noi si credite vechi. Cresterea in urmatoarea perioada va fi in orice caz exploziva", a explicat Dragos Cabat, managing partner la Financial View Consulting.
Salaj, Olt si Galati au inregistrat in decembrie cele mai mari ritmuri anuale de crestere ale restantelor la banci, de 1410%, 887% si respectiv 618%. Cresterile au fost calculate la valorile in lei, cumulat pentru clientii persoane fizice si companii, luand in calcul totalul dintre creditele in lei si cele in valuta, conform datelor publicate de BNR.
Analistii precizeaza insa ca acele credite care apar restante nu inseamna neaparat bani pierduti pentru o banca, ci doar intarzieri de peste 30 de zile. O mare parte din rate insa vor fi platite de clienti, dar cu intarziere. De altfel, bancherii au solicitat BNR prelungirea termenului de la care incepe executarea silita a datornicilor, iar creditul este provizionat integral. In iulie 2007, BCR a anuntat ca in evaluarea bonitatii unui client, costul minim de subzistenta, valabil in functie de numarul de membri ai familiei, va fi diferentiat pe regiuni geografice si in functie de localitatea de domiciliu (resedinta de judet, alte orase, mediul rural). "Acest lucru este valabil in continuare", spun reprezentantii celei mai mari banci din sistem. Practic, costul minim de subzistenta se calculeaza pentru a afla gradul maxim de indatorare pe care il poate suporta un client.
Din ce in ce mai multe banci pregatesc produse de restructurare a creditelor prin care clientii care nu mai fac fata platii ratelor sa fie ajutati sa nu intre in default. Orice restructurare de credit inseamna insa un cost mai mare care va trebui suportat de client pana la rambursarea finala a datoriei.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO