Bănci și Asigurări

Rentabilitate in scadere in banci

11.07.2006, 19:10 20

Sistemul bancar a obtinut anul trecut un profit total de aproape 587 milioane de euro (2,11 miliarde de lei), in crestere cu circa 107 milioane fata de anul precedent, conform datelor BNR.
Din suma totala, cele mai mari doua banci de pe piata - BCR si BRD - au realizat impreuna 60% din profitul intregului sistem, cu 202, respectiv 154 milioane de euro. Chiar si asa, multe banci s-au putut lauda cu profituri record, greu de repetat in conditiile cresterii concurentei pe piata.
Cu toate acestea, profitabilitatea sectorului bancar exprimata atat prin rentabilitatea activelor (ROA), cat si prin cea a capitalului (ROE), a scazut comparativ cu situatia din 2004 - cu pana la trei puncte in cazul ROA. Cauza: profitul net a crescut cu numai 9,6% in lei, in timp ce activele bancare s-au majorat cu 31%, iar capitalul propriu total, cu 38%. In plus, presiunea costurilor, inclusiv a celor impuse de BNR, a fost resimtita din ce in ce mai mult. Totusi, cei doi indicatori s-au mentinut inca la valori ridicate - 1,9%, respectiv 15,4%.
Anul 2005 a fost cel de-al saselea consecutiv in care sectorul bancar a obtinut profit, dupa experienta falimentelor din anii '90. Mai ales in ultimii doi ani, bancile au profitat din plin de apetitul pentru credite al clientilor persoane fizice, care n-au mai avut rabdare sa astepte scaderea dobanzilor, manipuland in acelasi timp dobanzile la depozite astfel incat sa-si conserve pe cat posibil marjele mari de dobanda. Si ca urmare cea mai mare parte a profiturilor inregistrate de banci - 58% - a provenit din venituri nete din dobanzi. Din totalul acestora, 63% au avut ca sursa operatiunile cu clientela nebancara si doar 20% au provenit din tranzactii interbancare.
Rata profitului din sistemul bancar va scadea insa usor fata de nivelurile ridicate inregistrate in ultimii ani, anticipeaza BNR in raportul asupra stabilitatii financiare. Principalele cauze ar fi tendinta de reducere a marjei de dobanda, in principal pe fondul accelerarii competitiei, cresterea necesarului de provizioane ca efect al cresterii rapide a creditarii, intentia bancilor cu activitate de retail de a investi sume considerabile in dezvoltarea retelelor teritoriale, care sa le apropie de noi clienti si, nu in ultimul rand, costurile suplimentare legate de implementarea Acordului Basel II.
Banca centrala noteaza faptul ca cele mai multe dintre bancile mici, respectiv cele cu o cota de sub 1% din activele sistemului bancar, au inregistrat niveluri scazute de profitabilitate, cu consecinte directe asupra capacitatii lor de dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO