Bănci și Asigurări

Reforma in sanatate nemultumeste asiguratorii

06.12.2005, 19:39 332

Companiile de pe piata asigurarilor private de sanatate sunt nemultumite de faptul ca, incepand cu anul viitor, va trebui sa vanda polite de asigurare doar celor care contribuie la sistemul public de sanatate. Astfel, asiguratorii va trebui sa ceara asiguratilor in fiecare luna dovada platii contributiei la asigurarile sociale de sanatate.

"Am discutat cu CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor - n. red.), s-au purtat discutii si cu UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania - n. red.) pentru a schimba aceasta prevedere. Mai mult de atat nu putem face", spune Livia Dragomir, directorul Departamentului de asigurari accidente persoane din cadrul Allianz-Tiriac, companie care a intrat acum mai mult de o luna pe piata asigurarilor private de sanatate.

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, spune ca pachetul de legi pentru reforma sistemului de sanatate, care cuprinde si legea asigurarilor voluntare de sanatate, va fi dezbatut in Parlament pana la sfarsitul anului. "Daca nu se va reusi acest lucru, Guvernul va emite o ordonanta de urgenta, astfel incat legile sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2006", a declarat el la conferinta "Reforma in sanatate", organizata ieri de Finmedia.

Vicepresedintele CSA, Gheorghe Cismaru, spune ca din moment ce politele oferite de companiile de asigurare sunt facultative, portofoliul de clienti al acestora nu ar trebui limitat la cei care platesc contributiile la stat.

"Nu se poate sa vii cu un astfel de proiect de lege. Ce facem cu cei care nu sunt in sistemul public?", se intreaba el. "Nu stiu daca legea va fi votata in forma in care este acum. CSA avizeaza toate proiectele legislative care privesc piata asigurarilor, dar este posibil ca legea sa treaca si fara avizul Comisiei. Totusi, mai avem patru luni in care putem sa schimbam ceva (legea intra in vigoare la o luna dupa promulgare si, dupa aceasta, in timp de trei luni trebuie elaborate normele de aplicare - n. red.)", a mai spus el.

Tudor Moldovan, directorul general al Generali Asigurari si presedintele Asociatiei pentru Pensii Administrate Privat din Romania, spune ca, in ceea ce priveste asigurarile private de sanatate, autoritatile fac aceeasi greseala ca in cazul legii pensiilor facultative. "Ei nu asculta parerea pietei. Daca spui ca pentru a beneficia de o asigurare privata de sanatate trebuie sa platesti contributia la stat, dar cel care vinde trebuie sa verifice acest lucru, asta arata ca acest business nu are cum sa mearga", a spus Moldovan.

Legea asigurarilor voluntare de sanatate mai prevede faptul ca asiguratorii vor putea vinde doar polite de asigurare complementare sau suplimentare pachetului de servicii medicale asigurat de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), dar nu si produse care sa substituie acest pachet.

"Acesta este motivul pentru care cei ce cumpara polite private trebuie sa plateasca si contributiile la stat. Nu poti sa ai acces la ceva peste pachetul de baza (de servicii medicale - n. red.), daca nu ai acces la acest pachet initial", spune Marius Covlescu, consilier in Ministerul Sanatatii. In ceea ce priveste prevederea conform careia asiguratorii nu vor putea vinde polite de asigurare de sanatate substitutive, Covlescu spune ca aceasta a fost o decizie strategica, deoarece el crede ca in acest moment nici asiguratii si nici asiguratorii nu sunt pregatiti pentru un astfel de produs.

Cristian Vladescu, presedintele CNAS, spune ca, pentru a iesi din sistemul public de asigurari de sanatate si a cumpara un produs substitutiv este nevoie de o piata a asigurarilor private foarte dezvoltata, care in Romania inca nu exista.

Conform Ordonantei de Urgenta 150/2002, orice cetatean roman in varsta de peste 18 ani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii cu domiciliul sau resedinta in Romania trebuie sa contribuie la sistemul public de sanatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO