Bănci și Asigurări

Reducerea impozitării aduce microîntreprinderilor economii fiscale de 955 mil. lei, care merg în totalitate la acoperirea majorărilor salariului minim

Reducerea impozitării aduce microîntreprinderilor...

Autor: Iulian Anghel

10.01.2017, 00:05 308
Microîntreprinderile vor plăti taxe mai mici în 2017 cu aproximativ 955 mil. lei, ca urmare modificării cotelor de impunere, dar toată aceasta economie fiscală va fi reorientată, practic, spre majorarea salariilor angajaţilor, în urma creşterii salariului minim brut cu 16%, până la 1.450 de lei.
 
Guvernul a decis săptămâna tre­cută, prin ordonanţă de ur­genţă, să ridice, de la 1 fe­brua­rie, pragul până la care o firma este considerată micro­în­tre­prindere, de la 100.000 de euro la 500.000 de euro.
 
A fost introdusă, de asemenea, cota de impozitare de 1% din venituri pentru microîntreprinderile cu unul sau mai mulţi salariaţi, rămânând în picioare cota de 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi. În actuala reglementare, se plătesc 1% din venituri pentru microîntreprinderile cu cel puţin doi salariaţi, 2% pentru cele cu un singur angajat şi 3% pentru cele care nu au angajaţi. Ordonanţa nu modifică articolul din Codul fiscal care lasă microîn­tre­prin­derea să opteze între a plăti impozit pe venit sau impozit pe profit (16%), ceea ce pre­zu­mă că opţiunea este în continuare valabilă.
 
Potrivit unui studiu de impact realizat de Iancu Guda, director în cadrul Coface România, publicat ieri, impactul noilor reglementări asupra celor 443.000 de microîntreprinderi active din România este diferit în funcţie de cifra de afaceri şi de numărul de angajaţi.
 
Potrivit studiului citat, în scenariul de bază în care microîntreprinderile pot opta pentru plata impozitului pe venit sau pe profit, iar profitul reinvestit în clasele de active eligibile este scutit de impozit, microîntreprinderile cu venituri sub 100.000 euro sunt afectate în funcţie de numărul de salariaţi: microîntreprinderile care înregistrează zero angajaţi vor înregistra acelaşi nivel de impozitare. (Toate simulările sunt construit pe preferinţa pentru minimizarea impozitului total – microîn­treprinderile care au înregistrat pierderi sau un profit brut mic vor opta pentru a plăti impozitul de 16% pe profit, celelalte pentru a plăti impozitul pe venit). De asemenea, pentru microîntreprinderile care înre­gistrează 2 sau mai mulţi salariaţi, nu vor fi schimbări, plătind în continuare 1% din venit sau 16% din profit.
 
În schimb, microîntreprinderile care înregistrează un singur angajat şi care vor plăti 1% din venit în loc de 2% (sau impozit pe profit de 16%) vor plăti taxe mai mici cu 62 mil. lei în 2017 comparativ cu 2016. Schimbări semnificative vor fi pentru microîntreprinderile cu venituri între 100.000 şi 500.000 de euro – adică acele companii nou intrate în rândul „microîntreprinderilor“. Toate acestea, indiferent de numărul de angajaţi, vor înregistra o optimizare fiscală în 2017 pentru că, până acum, ele nu puteau opta, plătind doar impozitul de 16% aplicat profitului brut impozabil. Potrivit studiului citat, microîntreprinderile din această categorie vor înregistra o diminuare a taxelor plătite cu aproximativ 893 mil. lei.
 
Analiza citată examinează şi ipoteza că microîntreprinderile nu mai pot opta pentru plata impozitului pe profit, dar defineşte scenariul drept improbabil.
 
Studiul ia în discuţie şi contextul creşterii salariului minim brut pe economie cu 16%, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, cu intrare în vi­goare de la 1 februarie 2017. În scenariul cel mai aproape de realitate în care micro­între­prin­derile înregistrează unu din patru salariaţi la nivelul salariului minim, acestea vor înre­gistra cheltuieli brute supli­men­tare de aproxi­ma­tiv 936 mil. lei, în urma majorării sala­riului minim. Aşadar, re­ducerea im­po­zitelor pentru microîn­tre­prinderi lasă în buzunarele micilor în­treprinzători aproxi­ma­tiv 955 mil. lei, dar a­ceastă economie fiscală va fi îndreptată a­proa­pe în totalitate pen­tru aco­peririrea chel­tuielilor suplimentare cu salariile - 936 mil. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO