Bănci și Asigurări

Redresarea Europei este ameninţată de teama băncilor de a da credite

Redresarea Europei este ameninţată de teama băncilor...

Autor: Catalina Apostoiu

25.05.2020, 00:05 694

SusţInerea businessurilor cu credite se află în centrul strategiei Europei de combatere a efectelor pandemiei. Banca Centrală Europeană oferă băncilor mii de miliarde de euro sub formă de fonduri ieftine, iar guvernele îşi asumă cea mai mare parte a creditelor care înregistrează probleme. Şi totuşi, dovezile sunt în creştere că aceste eforturi nu dau rezultatele dorite, scrie The Wall Street Journal.

Companiile europene depind în mare măsură de creditarea bancară, spre deosebire de cele americane pentru care piaţa de capital este mai importantă.

Pentru bănci, problema este simplă: indiferent de câte fonduri le sunt puse la dispoziţie, există o limită legată de cât risc îşi pot asuma acestea.

Nicăieri nu este această problemă mai evidentă decât în sudul Europei, unde fragilul sector bancar se luptă încă să scape de portofolii uriaşe de credite rele moştenite din criza anterioară. Nivelul de îndatorare a companiilor din regiune este de asemenea ridicat. Iar nivelul creditelor neperformante este de aşteptat să urce în continuare.

Comisia Europeană estimează că economiile Italiei, Spaniei şi Portugaliei se vor contracta semnificativ în acest an. Astfel, perspectivele privind generarea de profit sunt şi mai slabe, iar creditarea mai riscantă.

Deşi cererea de credite în zona euro a crescut puternic, iar băncile raportează o accelerare a creditării, standardele de creditare au fost în acelaşi timp înăsprite, relevă un studiu BCE. Între timp, asociaţiile de business spun că primesc zilnic plângeri de la firme că în pofida posibilităţii accesării de credite garantate de guvern de sute de miliarde, acestea nu primesc finanţarea de care au nevoie.

Mulţi bancheri recunosc că pe lângă aversiunea mai puternică faţă de risc generată de proiecţiile economice sumbre, există şi alte obstacole în calea oferirii de credit.

În Italia, de exemplu, bancherii pot fi făcuţi responsabili pentru decizia de a emite un credit garantat şi poate suferi sancţiuni dacă creditul înregistrează probleme.

O altă problemă este că firmele cu datorii în restructurare nu sunt eligibile pentru garanţii de stat.

Guvernul itanian spune că este conştient că italienii întâmpină probleme în obţinerea de credite. ìInvităm băncile să aplice regulile, care permit acestora să acorde credite foarte rapidî, declara ministrul italian al economiei Roberto Gualtieri recent.

Companiile spun că nu pot aştepta la nesfârşit.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO