Bănci și Asigurări

Recuperatorul polonez Kruk a plătit 75 milioane de lei ca să cumpere creanţe bancare neperformante de 1,1 miliarde de lei

Autor: Anelis Baciu

12.12.2013, 21:23 1049

Firma de colectare de creanţe Kruk, filiala locală a grupului polonez cu acelaşi nume, a plătit 75 milioane de lei (17 mil. euro) în intervalul ianuarie-septembrie al acestui an pentru un portofoliu de 360.000 de creanţe cu o valoare cumulată de 1,1 miliarde de lei (250 mil. euro). Recuperatorul a plătit astfel, în medie, 7% din valoarea nominală a portofoliului de creanţe achiziţionat şi un preţ mediu de 695 euro pentru creanţă.

Sumele investite în achiziţionarea de creanţe de la bănci, operatori telecom sau furnizori de utilităţi au urcat cu 80% în intervalul ianuarie-septembrie al acestui an comparativ cu aceaşi perioadă din 2012. Firmele de recuperare administrează în principal credite de consum, însă recuperatorii au încercat să intre şi pe segmentul creditelor ipotecare, dar aici s-au lovit multă vreme de reticenţa băncilor în a vinde astfel de portofolii.

Rata neperformantelor care apasă din ce în ce mai greu pe bilanţurile băncilor a forţat însă băncile să negocieze mai uşor vânzarea creditelor ipotecare neperformante. La sfârşitul lunii septembrie, băncile aveau o rată a creditelor neperformante de 21% din bilanţul total, în contul cărora au constituit provizioane de risc de circa 34 mld. lei. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO