Bănci și Asigurări

Recesiune de -6% în Germania? Coronavirusul face posibil un astfel de scenariu şi de aceea înţelepţii economiei cer Berlinului să arunce în lupta cu coronavirusul o bombă fiscală uriaşă

Peter Altmaier, ministrul german al economiei: „Ne aşteptăm cu toţii ca mai devreme sau mai târziu activitatea economică să reintre în normal, iar economia să reintre pe drumul succesului.“

Peter Altmaier, ministrul german al economiei: „Ne aşteptăm cu toţii ca mai devreme sau mai târziu activitatea economică să reintre în normal, iar economia să reintre pe drumul succesului.“

Autor: Bogdan Cojocaru

20.03.2020, 18:20 1053

Când Germania strănută, Europa ră­ceşte. Criza financiară mondială a demons­trat acest lucru. Iar când Germania sprintează, poate face să decoleze întreaga economie euro­peană. Dar ce te faci când economia germană para­lizează şi se prăbuşeşte?

Institutul de cercetare economică Ifo are două scenarii pentru evoluţia economiei Germaniei, cea mai mare din Uniunea Europeană, sub loviturile pandemiei de coronavirus. În primul, „foarte opti­mist“, producţia industrială înregistrează reduceri minore, iar PIB-ul scade cu -1,5% anul acesta. În al doilea, industria se contractă mai mult, iar economia se prăbuşte cu -6%. Ambele scenarii prevăd, deci, recesiune - şi aduc veşti rele pentru economiile de­pen­dente de exporturile în Germania, cum sunt cele din Europa de Est.

Durerea sevrajului celor dependenţi va depinde în bună măsură de rapiditatea revenirii economiei germane. Institutul DIW mizează pe o traiectorie a creşterii economice în formă de V, în care o cădere abruptă a activităţii din afaceri este urmată de o revenire rapidă chiar anul acesta. Într-un astfel de scenariu, a calculat DIW, economia germană se va micşora cu doar -0,1% în 2020, cu toate că pandemia de coronavirus ar avea un impact economic masiv în cel puţin următoarele două trimestre, notează Reuters. Institutul aminteşte însă că scenariul său este unul optimist şi că recesiunea† ar putea fi mai severă dacă incertitudinile din mediul de afaceri şi din rândul consumatorilor create de coronavirus persistă.

Ministerul german al economiei s-a înfrânat din a prezice o recesiune, dar a avertizat că economia evoluează semnificativ mai lent începând din martie sau chiar mai devreme din cauza crizei corona­virusului. Fără a da vreo cifră, ministerul a spus că avansul şi-ar putea reveni în al treilea trimestru dacă lanţurile de aprovizionare se reîntregesc. Analiştii apreciază că mesajul instituţiei este unul sumbru.

Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Ger­mania, prognozează o scădere economică de 4-5% în 2020 şi un declin al producţiei industriale de 10%. De această industrie sunt dependente economiile est-europene deoarece fabrici de acolo produc piese şi componente integrate în Germania într-un produs finit care este apoi exportat. „În doar câteva zile măsurile de blocare a circulaţiei şi de închidere temporară a fabricilor au ajuns la un nivel care sugerează pentru primul semestru o scădere mai accentuată decât am anticipat iniţial“, a declarat economistul-şef al Deutsche Bank Stefan Schneider. Estimarea anterioară era o scădere de până la -2% în 2020. Noua proiecţie ia în considerare o revenire în semestrul II în condiţiile în care, spre deosebire de recesiunea din 2009, „sectorul serviciilor va fi lovit, de asemenea, dur“. Aceste explicaţii sugerează un declin de amploare în primele două trimestre ale acestui an. Economia germană stagna, iar industria era în recesiune de mai bine de un an când criza coronavirusului a lovit China şi apoi, rapid, Europa, fiind împiedicată să se scufunde doar de servicii şi de consumul intern. Însă coronavirusul loveşte, pe lângă industria muribundă, şi ultimul motor de creştere funcţional, populaţia.

Dar orice estimare ar trebui tratată deocamdată cu reţinere din cauza incertitudinilor actuale ridicate, a atenţionat Clemens Fuest, preşedintele institutului Ifo. „Economia Germaniei accelerează spre rece­si­une“, a spus el. Depresia pune cu siguranţă stăpânire pe producătorii din industrie. O arată un indicator rea­lizat de Ifo: aşteptările companiilor din industrie au înregistrat în martie cea mai bruscă scădere din ultimii 70 de ani, ajungând la nivelul din recesiunea din 2009. „Niciodată în istoria Germaniei reunificate indicatorul nu s-a dus atât de mult în jos. Iar reducerea aşteptărilor este cea mai accentuată din istoria de 70 de ani a sondajelor din industrie.“ Cifrele sondajului sunt preliminare, iar rezultatele complete vor fi publicate la sfârşitul lunii.

Pe lângă producătorii auto din Germania, mulţi furnizori au anunţat închiderea fabricilor din cauza răspândirii rapide a coronavirusului şi a problemelor din lanţurile de furnizare. Atât Ifo, cât şi DIW au cerut guvernului să contracareze impactul crizei coronavirusului cu o bombă fiscală uriaşă care să ajute afacerile mici şi persoanele fizice autorizate.

„Atât incertitudinile, cât şi riscurile sunt foarte ridi­cate. Nimeni nu ştie exact cum anulările şi închide­rile vor afecta economia. Impactul depinde pu­ternic de măsurile de limitare a răspândirii epidemiei şi de deciziile făcute de alte state. Este de aceea cu atât mai important ca guvernul german, UE şi Banca Cen­trală Europeană să acţioneze masiv şi focalizat“, a spus Fuest.

Berlinul a lansat deja cel mai mare pachet de stimul economic de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar surse guvernamentale au declarat ieri că este în pregătire o schemă de 40 de miliarde de euro sau chiar mai mult pentru ajutarea firmelor şi persoanelor fizice autorizate ameninţate cu fali­mentul de coronavirus.

Revista Der Spiegel a remarcat că „Fondul de Solidaritate“ reprezintă o rupere categorică a Berlinului de politica de a nu-şi face datorii noi deoarece fondul va avea structura unui vehicul cu sprijin guvernamental capabil să se împrumute la dobânzile extrem de mici disponibile pentru guvern. Finanţarea va fi acordată sub forma unor împrumuturi nerambursabile şi credite.

Timo Wollmersh‰user, strategul şef al Ifo, apreciază că Ñnu există evenimente comparabile în istorie în funcţie de care să ne orientăm pentru a vedea unde ne-ar putea duce actuala criză“.

Ministrul german al economiei Peter Altmaier şi-a asigurat poporul că mai devreme sau mai târziu activitatea va intra în normal, „iar economia  va reîncepe să meargă pe drumul succesului“.

Între timp, Germania a mobilizat armata pentru a lupta cu coronavirusul.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO