Bănci și Asigurări

Reacţia UNSAR la decizia Consiliului Concurenţei: Am luat act de decizia acestei autorităţi şi ne menţinem dreptul de a o contesta în instanţă

Reacţia UNSAR  la decizia Consiliului Concurenţei: Am...

Autor: Cristina Bellu

04.12.2018, 12:59 154

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) transmite că a luat act de decizia recentă a Consiliului Concurenţei privind sancţionarea a nouă companii  de asigurare şi UNSAR cu amenzi totale în valoare de 246.739.195,6 lei (aprox. 53 milioane euro) pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei,  şi îşi menţine dreptul de a o contesta în instanţă.

„În contextul recentei investigaţii a Consiliului Concurenţei, dorim să transmitem că am luat act de decizia acestei autorităţi şi că ne menţinem dreptul de a o contesta în instanţă, considerând conduita noastră pe deplin conformă cu normele de concurenţă.”, spun reprezentanţii UNSAR.

Asociaţia consideră că prin activitatea desfăşurată pentru a-şi atinge scopul pentru care a fost înfiinţată, nu a participat la săvârşirea unei fapte anticoncurenţiale.

Consiliul Concurenţei a anunţat astăzi că a sancţionat nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR)  pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că Allianz - Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA, Carpatica Asig SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, Generali România Asigurare Reasigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Uniqa Asigurări SA au participat la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intenţiile acestor societăţi de a majora tarifele RCA. Această practică concertată, facilitată de UNSAR, a condus la restrângerea concurenţei pe piaţa serviciilor de asigurare RCA în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016, deoarece societăţile de asigurare nu şi-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acţionat concertat pe piaţă, ţinând cont de discuţiile de a-şi majora tarifele purtare în cadrul asociaţiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO