Bănci și Asigurări

RBL: eliminarea rezervelor minime ne elibereaza 10 mil. euro

14.05.2007, 17:18 20

Recenta decizie a BNR de a elimina cerintele de constituire de rezerve minime obligatorii pentru bancile de economisire-creditare le va elibera austriecilor de la Raiffeisen Banca pentru Locuinte circa 10 milioane de euro.
"Vom putea sa utilizam aceste fonduri mai eficient. Banii vor merge in creditare", spune Ionut Costea, presedintele RBL.
Pentru tot anul banca are in plan sa acorde credite in valoare de 50 de milioane de euro. Tintele nu au fost modificate dupa eliminarea cerintelor de rezerva. Banca a inceput activitatea de creditare in toamna trecuta, iar pana acum a acordat finantari de circa 2 milioane de euro. BNR impune bancilor sa constituie rezerve minime (RMO) de 20% din sumele atrase in lei, respectiv 40% din fondurile atrase in valuta. Pe nisa economisirii-creditarii in domeniul locativ activeaza in prezent numai doi jucatori - RBL si HVB Banca pentru Locuinte. Erste Bank a anuntat de asemenea ca va pune bazele unei astfel de banci anul acesta, in colaborare cu BCR. Si fostii conducatori ai CEC anuntasera intentia de a intra pe aceasta nisa; ramane de vazut daca aceasta idee va fi pastrata in noua strategie a bancii.
RBL pregateste norme proprii de creditare, pe care le va prezenta spre aprobare la BNR la sfarsitul lui iunie, spune Luminita Manolache, vicepresedinte al bancii.
Noile norme vor cuprinde relaxari in privinta cerintelor de avans, dar si a gradului maxim de indatorare. Pentru anumite categorii de clienti, avansul ar putea sa ajunga la 0%, potrivit reprezentantilor bancii.
Costea spune ca exista in continuare potential de crestere pe piata finantarilor in domeniul imobiliar. Potrivit unor studii comandate de RBL, ponderea acestor finantari in produsul intern brut (PIB) ar trebui sa creasca in perioada 2006-2010 cu un ritm mediu anual de 25%. Intre 2000 si 2005, ritmul de crestere a fost de peste 130%, in conditiile in care s-a plecat de la o baza foarte redusa.
RBL va continua sa se concentreze pe clientii cu venituri reduse, care nu ar putea sa contracteze un credit ipotecar clasic. Primele luni de creditare au adus insa la RBL o cerere mare de credite intermediare, pentru care clientul aduce la inceput intreaga suma care ar trebui economisita prin contract, si obtine finantarea imediat. Ponderea acestor credite este in prezent de peste 70%, insa ar trebui sa scada, odata cu ajungerea la final a perioadei de economisire pentru contractele standard. In ultimele luni, atat RBL cat si HVBpLoc au anuntat noi parteneriate, pentru a-si extinde canalele de distributie. Produsul de economisire-creditare este complex, astfel ca cere mai mult timp pentru a fi prezentat clientilor.
La RBL principalul canal de distributie ramane serviciul clienti privati (agentii de vanzari ai bancii), cu o pondere de 60% in aducerea de clienti, urmat de canalul bancar (vanzarea de produse in sucursalele bancii mama, Raiffeisen Bank).
Distributia si marketingul RBL vor fi coordonate de un vicepresedinte. Pentru aceasta pozittie a fost adus Heribert Kailbach, un executiv al Schwabisch Hall (unul dintre actionarii RBL), care a ocupat posturi similare in mai multe banci din regiune. El va prelua oficial acest post dupa ce va obtine aprobarile de la BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO