Bănci și Asigurări

RBL, credite pentru renovarea locuintelor de 18 mil. euro

21.01.2009, 18:09 34

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a acordat credite in valoare de 18 mil. euro anul trecut, iar valoarea contractelor de economisire incheiate de clienti s-a ridicat la 230 milioane de lei (aprox. 62,5 mil.euro) in 2008.

"Vrem sa incheiem in acest an inca 40.000 de contracte de economisire-creditare, care se vor adauga portofoliului actual, care a depasit 100.000 de contracte", a spus Alexandru Ciobanu, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Ciobanu, 38 de ani, a preluat conducerea bancii in august anul trecut, dupa ce Ionut Costea a plecat la filiala locala a grecilor de la Emporiki Bank, preluand functia de presedinte al Consiliului de Administratie.
In cei patru ani de functionare a bancii, statul a oferit celor care au incheiat contracte de economisire-creditare peste 13 milioane de euro, echivalentul in lei, sub forma primei de stat. Incepand din acest an, valoarea primei de la stat a crescut pana la 250 de euro, de la 150 de euro, cat a fost in 2008.
"Piata produselor de tipul economisire-creditare se afla la inceput, fapt care indica potentialul ridicat de dezvoltare a acestei piete in anii urmatori. Daca in Austria, aproape 98% din populatie a accesat un produs de tip "bauspar" (economisire-creditare), iar in Cehia, aceasta proportie este de aproximativ 58% din populatie, in Romania, foarte putini cunosc acest tip de produs bancar", a continuat Ciobanu.
RBL a spart gheata pe nisa economisirii-creditarii in 2004, iar in iulie 2007 a achizitionat al doilea jucator care intrase pe piata un an mai tarziu, HVB Banca pentru Locuinte, insa operatiunea de consolidare asteapta inca avizul BNR. Tot anul trecut BCR, cea mai mare banca din sistem, a intrat pe aceasta nisa printr-o subsidiara specializata, la conducerea careia l-a cooptat pe Petre Tulin, care condusese operatiunile HVB Banca pentru Locuinte.
Banca ofera produse de economisire-creditare pentru achizitia, constructia, renovarea sau extinderea locuintei. Pentru a contracta un Credit Locativ, clientul trebuie sa economiseasca o anumita suma de bani timp de 18 luni, dupa care poate obtine finantarea, la o dobanda nominala fixa in lei de 6% pe an. Sumele economisite de clienti sunt remunerate de RBL cu o dobanda nominala fixa in lei de 3% pe an.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO