Bănci și Asigurări

Ratele dobânzii mai mici decât inflaţia continuă să caracterizeze întreaga regiune. Dar România rămâne campioana regiunii la dobânzi, inflaţie şi deficite

Ratele dobânzii mai mici decât inflaţia continuă să...

Autor: Claudia Medrega

18.11.2019, 19:50 984

Inflaţia în România este în continuare la un nivel ridicat cu toate că în luna octombrie a scăzut la 3,4%, după ce în primăvară şi în vară a oscilat  în jurul a 4%.

Puseul inflaţionist a dus rata anuală a inflaţiei pe piaţa locală peste dobânda de politică monetară şi peste dobânda interbancară ROBOR la trei luni, însă ratele dobânzilor continuă să depăşească nivelurile inflaţiei în întreaga regiune europeană, România rămânând campioana regiunii la dobânzi, inflaţie, dar şi la deficite, după cum reiese din datele prezentate recent de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

România nu are doar cea mai mare inflaţie din regiune, ci şi cea mai mare dobândă de politică monetară, de 2,5%, după ce în 2018 BNR a reluat ciclul de înăsprire a politicii monetare (după o pauză de un deceniu) prin majorarea dobânzii-cheie de trei ori, de la 1,75%, până la 2,5%.

Inflaţia în România este în continuare la un nivel ridicat cu toate că în luna octombrie a scăzut la 3,4%, după ce în primăvară şi în vară a oscilat  în jurul a 4%. BNR a ajustat prognoza de inflaţie pentru 2019 la 3,8%, cu 0,4 puncte procentuale sub estimarea din vară, în timp ce pentru sfârşitul anului 2020 banca centrală vede rata anuală a inflaţiei la 3,1%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO