Bănci și Asigurări

Rata creditelor restante a ajuns la 2,8% în iunie, minimul din ultimii 10 ani

Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania

Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania

Autor: Roxana Rosu

25.07.2019, 10:33 306

Volumul creditelor restante s-a redus la finele lunii iunie cu 11,2% faţă de perioada similară a anului trecut, la 7,4 miliarde lei, ajungând la minimul din octombrie 2009, pe fondul majorării veniturilor populaţiei, al nivelului redus al costurilor reale de finanţare şi ameliorării percepţiei de risc investiţional. 

Raportat la luna mai, volumul restanţelor s-a diminuat cu 4,2%.

”Rata creditelor restante s-a diminuat de la 3% în mai la 2,8% în iunie (minimul din ultimii 10 ani), cu următoarea distribuţie: 2.8% la RON şi 2.9% la valută”, a comentat Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Potrivit datelor BNR, creditele restante în lei se ridică la 4,83 miliarde lei, în scădere cu 2,1% faţă de mai, iar cele în valută, exrpimate în lei, la 2,57 miliarde lei, în scădere cu aproape 8%. Ponderea majoritară a restanţelor în lei este explicată de preferinţa româ­nilor din ultimii ani, dar şi a băncilor, pentru creditele acordate în monedă locală.

Totalul creditelor în lei era de 173 miliarde lei în iunie, din care împrumuturile luate de populaţie erau de 101 miliarde lei, iar cele în valută totalizau 89 miliarde lei, segmentul deţinut de popuţie fiind de 36 miliarde lei.

Din totalul raportat de BNR la nivel naţional, bucureştenii aveau la sfârşitul lunii iunie credite în lei de 61,9 milliarde lei şi credite în valută de 43,6 miliarde lei. Din acestea, cele restante ajungeau la 1,8 miliarde lei, respectiv 1,05 miliarde lei la cele în valută.

Creditarea privată (pentru populaţie şi companii) a început anul 2019 cu dreptul, iar în mai a marcat o creştere de 7,7%, până la 257,5 miliarde de lei. Spre comparaţie, ritmul mediu de creştere pe tot anul 2018 s-a situat la 6,6%, potrivitt datelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO