Bănci și Asigurări

Rata creditelor neperformante la bănci a intrat sub pragul de 5%

Rata creditelor neperformante la bănci a intrat sub...

Autor: Anelis Baciu

14.01.2019, 00:07 1204

Rata creditelor neperformante (non-performing loans - NPL) din sistemul bancar a intrat sub pragul de 5% la finalul lunii noiembrie a anului trecut, situându-se la 4,98%, potrivit datelor BNR. Spre comparaţie, în no­iem­brie 2017 rata NPL trecea de 7%.

Apogeul creditelor neperformante a fost atins în 2014, când aproape un sfert din împrumuturile acordate de bancheri intrau la categoria nerecuperabile, iar cură­ţa­rea bilanţului reprezenta o prioritate pentru toţi şefii de bănci.

Rata creditelor neperformante a scăzut treptat în ultimii ani pe măsură ce băncile au începută să vândă creditele cu probleme. În prima jumătate a anului 2018 băncile locale au vândut credite neperformante de circa un miliard de euro, potrivti BNR.

Deşi în prezent NPL-urile nu mai sunt o problemă la nivel local, rata creditelor considerate neperformante se menţine în continuare peste media de la nivelul Uniunii Europene, care la jumătatea anului 2018 se situa la 3,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO