Bănci și Asigurări

Rasvan Radu: Preferam sa fim conservatori in evaluarea riscului

07.04.2006, 00:00 29

UniCredit Romania se va concentra anul acesta pe extinderea segmentului de retail si a portofoliului de clienti companii mari, fara a avea insa in vedere deschiderea de noi unitati sau lansari de produse, afirma Rasvan Radu, presedintele bancii.

"Produsele de retail au ajuns la maturitate si putem accelera vanzarea. Ne vom concentra pe promovarea produselor si mai putin pe cea a bancii, avand in vedere apropiata fuziune cu HVB Tiriac", a declarat pentru ZF Rasvan Radu. Tinta principala pentru 2006 va fi majorarea activelor intr-un ritm superior pietei in ansamblu, continuand cresterea de peste 73% inregistrata in 2005, cand activele au ajuns la aproape 550 milioane de euro.

Rasvan Radu spune ca banca are rezerve de crestere a creditului in valuta, pentru care inca inregistreaza o cerere mare. "S-a accelerat foarte mult si ritmul de crestere al creditului in lei", afirma seful UniCredit.

El a declarat ca banca nu si-a propus sa aiba cele mai ieftine credite de pe piata. La creditul ipotecar, de exemplu, practica o dobanda de 7,5% la euro plus un comision fix de 15 euro pe luna, varianta fara comisionul respectiv avand o dobanda de 8,5% pe an.

"Suntem destul de conservatori in evaluarea riscului, una din valorile grupului UniCredito fiind excelenta in managementul riscului. Nu alergam dupa cota de piata si preferam sa privim lucrurile pe termen lung, desi concurenta face ca pe piata sa apara o usurinta tot mai mare in acordarea de credite", a declarat Rasvan Radu.

La depozitele pentru persoane fizice, UniCredit va majora usor dobanzile insa Rasvan Radu crede ca inca este dificil de oferit dobanzi fixe pe termene mai lungi de trei luni, avand in vedere lipsa de repere de pret pe piata.

De altfel, Radu acuza lipsa de predictibilitate a mediului financiar, in conditiile in care "tot timpul apare o reglementare noua, o majorare de rezerva minima obligatorie, un criteriu de risc modificat".

Banca are in prezent 50 de unitati, cu 19 mai multe fata de acum un an, iar in cursul lui 2006 se va limita la sprijinirea proiectului HVB de extindere a retelei cu 30 de unitati.

In perspectiva fuziunii, cele doua banci au inceput colaborarea si la nivelul sistemelor informatice. Dan Pascariu, presedintele HVB Bank, spune ca banca rezultata din fuziune va folosi platforma HVB.

In conditiile in care fuziunea dintre HVB Bank si Banca Tiriac este prevazuta sa se incheie pana la sfarsitul lunii august, integrarea si cu UniCredit ar urma sa se intinda si in 2007. "Numai pasii ceruti de legislatie cer 4-5 luni", spune Dan Pascariu.

Rasvan Radu afirma ca misiunea noii banci va fi de a-si creste atat cota de piata, cat si profitabilitatea. El spune ca din punctul de vedere al personalului nu vor fi probleme de absorbtie, mai ales la nivelul retelei teritoriale, avand in vedere ca banca va continua sa creasca.

Suprapunerile vor aparea insa la nivelul functiilor de conducere din centrala, insa Radu nu crede ca vor aparea probleme majore in conditiile in care viitoarea a treia banca de pe piata va avea nevoie de un personal numeros.

"Cand am facut selectia pentru HVB Tiriac, toti managerii au fost informati ca vor face obiectul unei noi evaluari obiective cand vom ajunge la fuziunea cu UniCredit. Privim fuziunea ca pe un proces pozitiv care ne permite sa alegem cei mai buni oameni", a declarat Dan Pascariu, presedintele HVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO