Bănci și Asigurări

Raport BNR: Veniturile nete din dobânzi reprezintă principala sursă a profitabilităţii sectorului bancar românesc, cu circa 3% din totalul activelor, dublu faţă de media europeană

Raport BNR: Veniturile nete din dobânzi reprezintă...

Autor: Cristina Bellu

22.08.2023, 13:40 453

Profitabilitatea sectorului bancar local s-a menţinut robustă în 2022, dar şi pe parcursul anului curent, cea mai importantă sursă a profitabilităţii sectorului bancar autohton fiind reprezentată de veniturile nete din dobânzi, echivalând cu circa 3% din totalul activelor, dublu faţă de media europeană, notează Raportul de analiză a convergenţei România - Zona Euro Monitor - Uniunea confruntată cu „policriza”

De altfel, şi în primul semestru al anului 2023 dinamica veniturilor nete din dobânzi, de plus 16,1% faţă de decembrie 2022, a contribuit preponderent la profitul net, de 6,8 miliarde lei raportat în iunie 2023.

Potrivit BNR, indicatorii ROA- rata rentabilitatii activelor şi ROE- rentabilitatea capitalului propriu, sunt superiori mediei europene, cu 1,9% respectiv 21,3% în iunie 2023.

“Atât rentabilitatea activelor bancare, cât şi cea a capitalurilor sectorului bancar se situează, însă, sub valorile realizate de companiile nefinanciare din sectorul real. Cota de piaţă a băncilor cu pierderi s-a diminuat considerabil în ultimii doi ani, până la 0,4% în iunie 2023, poziţionându-se sub mediana UE, dar se păstrează polarizarea profitabilităţii la nivelul băncilor mari”, menţionează raportul BNR.

În paralel, creşterea anuală a cheltuielilor operaţionale s-a manifestat şi în primul semestru al anului 2023, reflectând investiţiile în digitalizare, fiind parţial compensată de continuarea reducerii numărului de unităţi bancare.

Deşi ponderea acestor cheltuieli în totalul activelor în cazul României depăşeşte mediana UE, în ultima perioadă s-a înregistrat o îmbunătăţire din această perspectivă (atât în România, cât şi în ţările CEE).

Băncile româneşti de talie mare, cu capital privat, prezentau în 2022 o mediană a rentabilităţii financiare de 17,9%, peste costul estimat al capitalului 14%.

Această caracteristică favorabilă din perspectiva stabilităţii financiare contrastează cu realitatea sectoarelor bancare europene, care continuă să întâmpine dificultăţi în a crea valoare pentru acţionariat.

“În contextul în care sectoarele bancare europene au o prezenţă importantă în România prin intermediul filialelor, dar continuă să întâmpine dificultăţi în a crea valoare pentru acţionariat, sunt premise de amplificare a riscului de a nu fi acoperit local costul capitalului prin rentabilitatea capitalurilor”, spun analiştii BNR.

Potrivit acestora, provocările la adresa profitabilităţii sectorului bancar au în vedere aşteptările de creştere a riscului de nerambursare a creditelor acordate sectorului real pe fondul unui nivel majorat al serviciului datoriei, dar şi capacitatea mai redusă de îmbunătăţire a eficienţei operaţionale în cazul instituţiilor de credit de dimensiuni mici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO