Bănci și Asigurări

Raiffeisen: Nu ştim dacă veniturile pot creşte, trebuie să ne eficientizăm operaţiunile

Raiffeisen: Nu ştim dacă veniturile pot creşte, trebuie să ne eficientizăm operaţiunile

Steven van Groningen, preşedintele executiv al Raiffeisen Bank

Autor: Liviu Chiru

29.03.2011, 23:54 70

Eficientizarea operaţiunilor ră­mâne la vârful listeipriorităţilor pentru Raiffeisen, în condiţiile în care veniturileau scăzut anul trecut mai repede decât cheltu­ie­lile curente, ceeace a trimis raportul cost/ venituri la 64,5%.

"Chiar şi cu o majorare a creditelor, nu ştiu dacă pot creşteveniturile. Este foarte im­por­tant să eficientizăm operaţiunile",spune Ste­ven van Groningen, preşedintele executiv al RaiffeisenBank. În 2009, raportul cost/ve­ni­turi (unul dintre cei maiimportanţi indicatori de eficienţă) fusese de 60%.

Van Groningen nu a prezentat o ţintă în privinţa majorăriisoldului creditelor anul acesta, însă a precizat că dejaîmprumuturile nou-acordate depăşesc rambursările pe toatesegmentele. Creşterea ar trebui să fie mai însemnată în zonacorporate.

Soldul creditelor acordate a urcat anul trecut cu 18%, până la 3miliarde de euro. "Am avut creşteri pe toate segmentele, iar în2010 nu am mai externalizat nimic", a precizat Van Groningen. Înanii trecuţi banca înregistra o parte din creditele vândute înbilanţurile unor subsidiare din străinătate ale grupuluiaustriac.

Raiffeisen a înregistrat anul trecut venituri operaţionale de448 de milioane de euro, în scădere cu 8% faţă de anul precedent.Cu toate că şi-a majorat volumul finanţărilor acordate într-un ritmde două cifre, veniturile din do­bânzi au avut o creştere de osingură cifră, în condiţiile în care marja de dobândă s-a îngustat.Şi veniturile din comisioane au cres­cut marginal, însă Trezoreriaa avut o contribuţie mai mică, după câştigurile extraordinare din2009. În schimb, cheltuielile opera­ţionale au scăzut anul trecutabia cu 1%, până la 266 de milioane de euro, ceea ce a condus ladeteriorarea raportului cost/venituri.

Spre comparaţie, BCR, cea mai mare bancă locală după active, araportat anul trecut un raport cost/venituri de 36,9%, în creştereuşoară de la 34,4% în 2009.

BRD, a doua bancă după active, a avut anul trecut un raportcost/venituri de 39%, în scădere de la 42% în anul precedent.

"Diferenţa este dată de volumul activelor", explică Bogdan Popa,directorul financiar (CFO) al Raiffeisen Bank. Banca operează oreţea de 559 de unităţi teritoriale, iar la sfârşitul anului trecutactivele totalizau 5,11 miliarde de euro, în creştere cu 9% faţă de2009.

În schimb, BRD are active de 937 de unităţi, dar şi active depeste 11 mld. euro. BCR are active de 16,4 mld. euro şi o reţeateritorială de 668 de unităţi.


Program de emisiuni de note de 1,5 mld. euro pe mai mulţiani


Managementul Raiffeisen va propu­ne acţionarilor să aprobe încadrul Adunării Generale de la sfârşitul lunii aprilie un programde emisiuni de note pe termen mediu, care va asigură diversificareabazei de finan­ţare şi accesarea de fonduri cu maturităţi mailungi.

"Programul va fi multivalută şi va permite accesarea de resursecu maturităţi mai lungi de un an. Titlurile în lei vor fi emiseconform legislaţiei româneşti, cele în euro conform legislaţiei dinGermania sau Luxemburg. Vom avea o limită de 1,5 miliarde de euro",spune Bodgan Popa. Deocamdată nu există un orizont cert pe careproiectul de lansare de emisiuni se va întinde. "Am putea să lansămprima emisiune de note în semestrul al doilea sau la începutulanului 2012."

Raiffeisen a mai accesat finanţări de pe piaţa de capitallocală, cu o emisiune de obligaţiuni în lei de echivalentul a 34mil. euro, lansată în mai 2004. Titlurile au avut o maturitate detrei ani.


Propunerea Guvernului la "Prima casă" e complicat de pus înpractică

Raiffeisen nu a luat încă decizia dacă va mai participa laprogramul "Prima casă", în condiţiile în care Guvernul le-a propusban­cherilor să mute o parte din garanţiile primite pentrucreditele vândute până acum pentru a acoperi vânzările de noiîmprumuturi. Practic, Guvernul nu va suplimenta plafonul degaranţii faţă de cel de până acum (un miliard de euro pentru ediţiadin 2009 şi şi încă 700 mil. euro pentru ediţia 2010, din care oparte de 200 mil. euro a fost realocată pentru 2011).

"Fiind garantat doar în proporţie de 50%, creditul va avea unalt profil pe cerinţele de capital şi provizioane. Problema nu edo­bânda, ci abaterea de la politicile de creditare. Nu poţi să daiun credit foarte ieftin cu avans de numai 5%", a spus VanGroningen, precizând că Raiffeisen nu a luat încă decizia dacă vamai participa la program. În schimb, el spune că la un avans de15%, dobânzile pot coborî la niveluri atractive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO