Bănci și Asigurări

Raiffeisen: majorare de capital de 44 mil. euro

28.06.2004, 00:00 22

Raiffeisen Bank isi va majora capitalului social cu pana la 1.811 miliarde de lei (44,4 milioane de euro) prin aporturile actionarilor.
Actiunile vor fi oferite spre subscriere tuturor actionarilor bancii la pretul de 1.000 lei/actiune egal cu valoarea nominala.
Grupului austriac Raiffeisen ii vor reveni spre subscriere actiuni in valoare de aproximativ 43,9 milioane de euro, austriecii detinand in prezent peste 99% din actiuni. O majorare similara a mai avut loc in primele luni ale anului cand austriecii au subscris alte 42 milioane de euro.  Raiffeisen Bank Romania are si cateva sute de actionari minoritari, fosti actionari ai Bancii Agricole, care a fuzionat in 2002 cu Raiffeisenbank (Romania). Actiunile Bancii Agricole au fost tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti pana in 2002.
Actiunile noi care nu vor fi subscrise de catre actionari in cadrul majorarii vor fi anulate. Capitalul bancii, se ridica in prezent la 8.717 miliarde de lei (213 milioane de euro) si urmeaza sa creasca pana la maximum 10.529 miliarde de lei (257 milioane de euro).
Raiffeisen a inregistrat anul trecut o crestere rapida a activelor urcand pe locul al treilea al bancilor din Romania dupa marimea activelor. Activele Raiffeisen la finalul anului trecut se ridicau la aproape un miliard de euro, iar banca mizeaza pentru acest an pe o crestere a acestora de 60%.
Banca a mai reusit luna trecuta sa atraga resurse in valoare de 34 milioane de euro prin intermediul unei emisiuni de obligatiuni in lei. Grupul austriac a facut anul trecut investitii de 36 milioane de euro pentru cresterea expunerii pe piata romaneasca.
Austriecii au platit in in urma cu trei ani 15 milioane de dolari pentru  pachetul majoritar de actiuni al Bancii Agricole. Raiffeisen Bank activeaza atat pe segmentul de clienti corporate cat si pe cel de retail. Pe langa activitatea bancara austriecii sunt interesati si de administrarea fondurilor de pensii, de dezvoltarea activitatii de leasing si a celei de brokeraj.
Raiffeisen Bank a infiintat anul acesta impreuna cu  doua banci specializate in creditarea pentru locuinte,  Bausparkasse Schwebisch Hall (Germania) si Raiffeisen Bausparkasse (Austria) prima banca de economisire si creditare pentru domeniul locativ din Romania, Raiffeisen Banca Pentru Locuinte, Cei trei actionari detin fiecare aproximativ o treime din capitalul noii banci.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO