Bănci și Asigurări

Raiffeisen, interesată de orice active ale băncilor elene în România

Raiffeisen, interesată de orice active ale băncilor...

Autor: Anca Dumitrescu

19.08.2015, 15:40 1037

În România sunt active patru bănci elene, acestea cumulând aproximativ 12% din activele sistemului bancar. Astfel, Eurobank controlază Bancpost, National Bank of Greeece deţine Banca Românească, în timp ce Alpha Bank şi Piraeus Bank sunt prezente sub brand propriu.

Operaţiunile din România ale băncilor din Grecia sunt considerate a fi printre activele cele mai valoroase şi mai sigure ale acestora, având în vedere situaţia stabilă a subsidiarelor locale ale instituţiilor de credit elene şi perspectivele economice bune ale României.

Andreas Treichl, CEO Erste, acţionarul majoritar al BCR, a declarat la începutul lunii august că ar fi interesat să se uite la băncile greceşti care sunt în România, dar oficial nicio bancă nu este de vânzare. ”Nu aş spune nu”, a menţionat Treichl la Viena, în conferinţa legată de prezentarea rezultatelor Erste în trimestrul al doilea.

Grupul ungar OTP a anunţat la rândul său săptămâna trecută că vrea să se extindă în ţările în care sunt prezente bănci elene cu probleme, precum Bulgaria, România şi Serbia, şi se aşteaptă ca în regiune să apară noi oportunităţi de achiziţie.

Raiffeisen Bank International a obţinut în România, la şase luni, un profit după taxe de 52 milioane euro, în creştere cu 10,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile unor venituri din taxe şi comisioane în urcare cu 4,4% şi scăderii costurilor cu creditele neperformante.

Activele totale ale grupului au urcat cu 4% faţă de primul semestru din 2014, la 6,77 miliarde euro, însă compartiv cu finele anului trecut s-au redus cu 2%, de la nivelul de 6,92 miliarde euro, potrivit raportului financiar al RBI.

Veniturile operaţionale ale RBI în România s-au redus cu 2,2%, la 221 milioane euro, pe fondul veniturilor mai scăzute cu 0,4% din dobânzi, de 134 milioane euro, şi cu 25,6% din tranzacţionare, acestea situându-se la 8 milioane euro. Veniturile din taxe şi comisioane au crescut însă cu 4,4%, la 84 milioane euro.

Rata creditelor neperformante s-a situat după primele şase luni la 9,5%, în scădere de la 11%, iar rata de acoperire cu provizioane s-a redus de la 73,4% la 70%.

RBI avea în România, la finele lunii iunie, o reţea de 515 unităţi, cu 30 de sucursale mai puţine decât în perioada similară a anului trecut, însă numărul angajaţilor a urcat cu 1,3%, la 5.434 de persoane.

Totodată, numărul clienţilor s-a apreciat cu 2,3%, la 2,11 milioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO