Bănci și Asigurări

Raiffeisen: Clientii corporate ne ridica inca semne de intrebare

07.03.2010, 23:04 65

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, a sapteabanca de pe piata locala dupa active, este ingrjorat mai degraba derestantele care ar putea fi acumulate de companii decat deproblemele clientilor individuali la plata ratelor.

"In timp ce pe segmentul persoanelor fizice riscul este relativstabil si predictibil, chiar daca ne asteptam ca rata somajului sacreasca in continuare, un semn de intrebare ar putea aparea pesegmentul clientilor corporate, unde sumele sunt mai mari si undenu se pot face restructurari la nesfarsit", a declarat pentru ZFVan Groningen.

Expunerea bancilor din creditele acordate persoanelor juridiceeste de aproximativ 129 miliarde lei (32 miliarde euro).

La nivelul pietei, credite clasificate ca "pierdere", adicaprovizionate cu 100%, se ridica la 22,8 miliarde lei (5,7 miliardeeuro), potrivit datelor BNR pentru sfarsitul anului trecut.

Cu un an in urma, in ianuarie 2009, creditele care erau intrauin categoria "pierdere" aveau o valoare mai mica decat jumatate dinnivelul inregistrat in decembrie, respectiv 10,3 miliarde lei (2,4miliarde euro). Cu toate acestea, presedintele Raiffeisen spune cabanca nu a executat silit decat 30 de companii, raportat la unportofoliu de mii de clienti persoane juridice.

Avand in vedere ca in 2009 multe firme au apelat la garantiileFondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentruimprumuturile bancare in conditiile in care activele imobiliares-au devalorizat puternic, in mediul de afaceri a aparut intrebareadaca nu cumva acestea vor putea fi executate mult mai usor. Fondulde Garantare plateste bancii in termen de maximum 15 zile creditulnerambursat in cazul in care firma intra in default, in schimbulunui comision platit de firma Fondului. Pe de alta parte, procedurade executare a unui teren sau imobil este mai indelungata, iarbancile sunt mai deschise la negocieri si restructurari in acestcaz decat in cazul garantiilor de stat, spun oamenii deafaceri.

"Ideea cu garantiile de stat era sa fie stimulata creditarea, nusa fie executate mai usor. O institutie de credit care se respectape sine nu ar da un credit cuiva despre care stie ca nu poateplati. Un credit a fost acordat cu garantia statului pentru ca nus-au gasit alte solutii de garantare", a raspuns Van Groningen incadrul unui eveniment organizat de revista Business Review.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO