Bănci și Asigurări

Raiffeisen: BNR revine la instrumentul clasic de limitare a deprecierii leului prin controlul lichidităţii

Autor: Razvan Voican

16.08.2012, 00:08 772

Deprecierea rapidă a leului din săptămânile precedente sugera că Banca Naţională ar fi putut deveni mai flexibilă în privinţa evoluţiei cursului de schimb leu/euro, însă recenta mişcare de înăsprire a controlului lichidităţii arată că de fapt rămâne vigilentă în această chestiune, comentează analiştii Raiffeisen Bank.

"Înăsprirea controlului asupra lichidităţii este un instrument clasic folosit de banca centrală pentru limitarea deprecierii leului în vremuri grele." Raiffeisen notează că deşi prin această mişcare BNR a reuşit să ajute leul să se aprecieze, o consecinţă imediată a fost creşterea dobânzilor de pe piaţa monetară şi a randamentelor la titlurile de stat.

În ultimele două săptămâni BNR a redus succesiv volumul lichidităţilor injectate prin operaţiuni repo mai întâi la 6 şi apoi la 5 mld. lei, faţă de 11-12 mld. lei în lunile precedente. Raiffeisen nu se aşteaptă ca actualul trend de apreciere a leului să continue în perioada următoare, considerând că şansele ca presiunile de depreciere să se menţină sunt mai mari decât cele de întărire a monedei naţionale având în vedere incertitudinea care ar urma să persiste. Banca Centrală Europeană a calculat ieri un curs de referinţă de 4,48 lei/euro, ceea ce marchează un nou pas important de apreciere a leului.

Piaţa valutară de la Bucureşti a fost închisă, însă astăzi ar putea fi consemnată şi pe piaţa locală revenirea cursului sub pragul de 4,5 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO