Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank: avem nevoie de surse alternative de finantare

13.01.2004, 00:00 38



Raiffeisen Bank Romania va iesi in al doilea trimestru al acestui an pe piata romanesca de capital printr-o emisiune de obligatiuni denominate in lei, in valoare de mai multe zeci de milioane de dolari. Banca poarta in prezent discutii cu potentialii investitori, mai ales cei straini, pentru a stabili daca dobanda oferita va fi fixa sau flotanta, a declarat pentru Ziarul Financiar James Stewart, vicepresedinte al bancii.



Obligatiunile vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti iar banii obtinuti vor fi destinati echilibrarii balantei surse de finantare - credite a Raiffeisen. Maturitatea emisiunii va fi de doi sau trei ani iar valoarea precisa nu a fost stabilita.



"La fel ca majoritatea bancilor din sistem, am inceput sa dam credite (ipotecare sau de alta natura) pe termene din ce in ce mai lungi, in timp de depozitele - care ar trebui sa fie principala sursa de finantare sunt tot pe termen scurt. Avem nevoie astfel de surse alternative de finantare, precum majorari de capital sau emisiuni de obligatiuni cu maturitate de mai multi ani", a precizat Stewart.



Raiffeisen este a doua mare banca din Romania, alaturi de Banca Romana pentru Dezvoltare, care anunta ca va apela anul acesta la obligatiuni in lei pentru a-si finanta creditarea. De asemenea, Banca Comerciala Romana va iesi pe piata externa cu obligatiuni in valoare de 200 de milioane de euro.



"Ne-am propus anul acesta o crestere cu 60% a activelor pana la 1,6 miliarde euro. Trebuie sa ne si asiguram insa ca vom avea sursele de finantare pentru a sustine aceasta crestere", spune Stewart.



Raiffeisen Bank Romania este in prezent in curs de majorare a capitalului social cu 45 de milioane de euro, pana la circa 220 de milioane de euro, prin aportul actionarului majoritar, grupul austriac Raiffeisen, care detine peste 90% din actiuni.



Cum si BRD a anuntat ca valoarea emisiunii de obligatiuni s-ar putea ridica la mai multe zeci de milioane de dolari, pe piata romaneasca de capital va exista o cerere de bani aproape fara precedent. Mai ales ca si alte banci ar putea urma exemplul Raiffeisen si BRD.



Vor putea absorbi investitorii institutionali romani, precum societatile de asigurari, societatile de investitii financiare (SIF) sau fondurile mutuale o astfel de cerere?



"Investitorii romani vor avea un rol important insa vom miza in special pe investitorii institutionali straini. Spre deosebire de acum trei sau patru ani, activele denominate in lei au devenit atractive pentru investitorii straini iar noi intentionam sa profitam de aceasta situatie", afirma Stewart.



Vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania considera ca investitorii de pe piata romaneasca vor putea sustine integral astfel de emisiuni de obligatiuni odata cu reforma sistemului de pensii, care va permite infiintarea fondurilor de pensii. Reforma este estimata sa inceapa in urmatorii doi ani.



"Administrarea de fonduri de pensii este o directie de dezvoltare pe care o avem si noi in vedere. Suntem la nivelul studiilor de fezabilitate dar cred ca acestea vor demonstra ca merita sa ne implicam si in acest domeniu. Apoi va urma alta decizie, daca sa infiintam o societate de administrare sau sa cumparam una", a spus vicepresedintele Raiffeisen.



Alaturi de administrarea de fonduri de pensii, grupul austriac intentioneaza sa continue dezvoltarea activitatii de leasing si a celei de brokeraj. Raiffeisen Capital & Investment este una din primele societati de brokeraj de la Bursa de Valori Bucuresti.



Raiffeisen Bank a rezultat prin fuziunea dintre Banca Agricola - Raiffeisen si Raiffeisenbank (Romania), incheiata la sfarsitul lunii iunie 2002. Grupul austriac RZB, care detine 99,2% din actiunile Raiffeisen Bank, a deschis in 1994 o reprezentanta in Romania, iar in august 2001 a preluat de la statul roman pachetul majoritar de actiuni la Banca Agricola.



Anul trecut a fost primul pe care banca l-a incheiat pe profit dupa privatizare.



"Am incheiat 2003 cu active de 1 miliard de euro, in crestere cu 70% fata de anul anterior", a declarat James Stewart. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO