Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank a încheiat primele nouă luni ale anului cu un profit net de 583 milioane de lei, în creştere cu 9%, şi active de 49 mld.lei, cu 17% mi mari

Raiffeisen Bank a încheiat primele nouă luni ale anului...

Autor: Roxana Rosu

12.11.2020, 10:41 1195
Raiffeisen Bank a încheiat primele nouă luni ale anului cu un profit net de 583 milioane de lei, în creştere cu 9% faţă de perioada similară din 2019, în timp ce activele totale s-au majorat cu 17%, la 49,61 miliarde lei.
 
Banca menţionează că profitul net din T3 2019 a fost afectat de câteva evenimente nerecurente (provizioane pentru litigii, pentru Banca pentru Locuinte Aedificium), pe când profitul net din 30 septembrie 2020 nu a mai fost marcat de astfel de influenţe.

Portofoliul de credite nete al băncii a ajuns la 28,39 miliarde de lei, cu 3% mai mult faţă  de primele nouă luni de anul trecut, iar depozitele clienţilor, persoane fizice şi companii, s-au majorat cu 17%, la 40,84 miliarde de lei.

„In aceast an cu totul atipic, am schimbat enorm de multe lucruri in banca intr-un timp foarte scurt, incercand sa fim cat mai aproape de clienti, parteneri, mediul de afaceri, autoritati. Credem ca impreuna putem traversa cu bine aceasta criza sanitara. Am tratat activitatea noastra cu grija si prudenta pentru a putea asigura continuitatea afacerii, preocupati in primul rand de sanatatea si siguranta angajatilor si clientilor nostri. Am implementat moratorii private si publice in timp record pentru a ne ajuta clientii sa faca fata dificultatilor actuale, am redus temporar unele comisioane tranzactionale pentru a incuraja platile electronice, am expediat cardurile acasa la clienti, prin curier.”, a explicat Steven van Groningen, presedinte&CEO Raiffeisen Bank.

El a adăugat că  portofoliul imprumuturilor a crescut cu 4% in acest an, fata de finalul anului trecut.

Comisioanele incasate de banca au fost mai mici cu 13% la finalul trimestrului al treilea 2020,  în principal din cauza perioadei de carantină, in care economia a încetinit semnificativ.

”Noul context generat de pandemie a facut atentia la costuri sa fie primordiala in activitatea bancii din acest an, iar cheltuielile operationale (de aproximativ 1 miliard de lei) s-au pastrat la acelasi nivel, fata de aceeasi perioada a anului 2019. Investitiile Raiffeisen Bank vor fi directionate in continuare, cu precadere, spre doi vectori importanti pentru succesul in viitor - imbunatatirea continua a capacitatilor si capabilitatilor digitale si dezvoltarea profesionala a echipei, pentru a raspunde cat mai bine si mai rapid nevoilor clientilor„, se arată în raprortul financiar al băncii.

Raiffeisen Bank este una dintre băncile participante la programul IMM Invest şi a aprobat până acum credite în valoare de peste 1,2 miliarde de lei.  In plus, banca participa si la implementarea programului de granturi guvernamentale pentru IMM-uri, in valoare de aproape 1 miliard de euro.

În trimestrul al treilea din 2020, departamentul de Investment Banking al Raiffeisen Bank a fost consultant financiar exclusiv in vanzarea Wirecard Romania , procesator de plati, catre SIBS, furnizor de servicii de plata din Europa.

Raiffeisen Bank este prezentă de 20 de ani pe piata bancară din Romania şi are peste 2,1 milioane de clienti, persoane fizice si juridice, 530.000 de carduri de credit active şi 2 milioane de carduri de debit. Banca are peste 4.900 de angajati, 340 de agentii, 750 de ATM-uri, 362 de masini multifunctionale (MFM-uri) si o retea de peste 23.500 de POS-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO