Bănci și Asigurări

Raiffeisen-Banca Agricola vrea in urmatorii ani un loc in primele trei banci din sistem

07.08.2001, 00:00 8



Noul proprietar al Bancii Agricole, consortiul format din banca austriaca Raiffeisen Zentralbank (RZB) si Fondul Romano-American de Investitii (FRAI), va investi pana la sfarsitul acestui an in dezvoltarea bancii preluata 407 miliarde de lei (in jur de 13-14 milioane de dolari).

Printre obiectivele cele mai clar stabilite in prima adunare generala a noilor actionari se afla si cresterea, tot pana la sfarsitul lui 2001, cu 26%, in termeni reali, a soldului total al depunerilor efectuate de persoanele fizice si juridice, in lei si valuta.

"Potrivit planului de investitii actualizat, pe care actionarii bancii l-au aprobat la sfarsitul saptamanii trecute, cele 407 mld. lei, vor fi directionate in principal spre finalizarea informatizarii bancii, in dezvoltarea segmentului de carduri, a gamei de produse oferite, dar si in imunatatirea aspectului unitatilor bancii", a afirmat pentru Ziarul Financiar, Eugen Radulescu, presedintele Raiffeisen-Banca Agricola.

Planul de investitii la care se angajase initial, in aprilie, investitorul austriac, se ridica la 120 mld. lei, dar pe parcurs aceasta a fost actualizat.

In plus, potrivit presedintelului bancii, se va relua treptat activitatea de creditare , cu sume mici, a clientilor traditionali, urmand ca din toamna sa fie lansat si un pachet de finantari pentru persoane fizice.

"Pentru a da credite insa iti trebuie resurse. La noi, in ultimele luni, fara ca banca sa fi facut vreun demers special, soldul depunerilor a crescut semnificativ.

Referitor la acest indicator, ne-am propus ca pana la sfarsitul anului soldul total al depunerilor sa atinga 190 mil.$, de la 150 mil.$ cat reprezenta la sfarsitul primului semestru", a mai mentionat Radulescu.

Depunerile in valuta efectuate de persoanele fizice si juridice la Banca Agricola au ajuns la sfarsitul lunii iulie la 27 mil. $ de la 22,7 mil.$ cat reprezentau la 30 iunie 2001.

Pentru depunerile in lei trendul a fost asemanator, in contabilitatea bancii fiind inregistrat la 31 iulie 2001 un sold al depunerilor in lei de 4.238 mld.lei, fata de 3.948 mld. lei la 30 iunie 2001.

Banca Agricola are in prezent in jur de 600.000 de clienti si aproximativ 3.500 de angajati. 'Strategia viitoare nu presupune disponibilizari insemnate de personal", mai spune oficialul bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO