Bănci și Asigurări

Raiffeisen: Şi anul 2020 va avea din nou un deficit bugetar foarte mare. Steven van Groningen, CEO: În perioada anilor `80-`90 nu am consumat pentru a plăti datoriile, iar acum facem datorii pentru a consuma

Raiffeisen: Şi anul 2020 va avea din nou un deficit...

Autor: Mircea Nica

18.02.2020, 15:54 3501

Raiffeisen Bank România, una dintre cele mai mari bănci care activeazăpe plan local consideră căşI în anul 2020 deficitul bugetar va fi unul “foarte mare”, întrucât România a intrat într-o direcţie de deteriorare dupăcriza din 2008 şi că în prezent trăieşte din datorii pentru a consuma.

“Criza financiara din 2008 a marcat un punct de cotitura. După acea corectie din 2008, pietele financiare şi-au schimbat apetitul pentru finanţarea ţărilor care trăiesc pe datorie şi noi a trebuit să ne corectă. Cu toate că ne-am corectat am intrat pe o directie de deteriorare din nou, dar cu deficite mai mici decat cele de atunci”, a spus Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank în cadrul conferinţei “30 de ani de capitalism în România” organizată de bancă.

România a încheiat anul 2019 cu un deficit bugetar de 4,36% (48 mld. lei), depăşind limita de 3% stabilită de Uniunea Europeană. Principalul obiectiv al ministrului de finante este diminuarea acestui deficit pentru a evita intrarea în procedura de deficit excesiv. 

“În perioada anilor 80-90, România nu a consumat pentru a plăti datoriile pe care le avea, iar acum face datorii pentru a consuma”, a spus Steven van Groningen, CEO al Raiffesen Bank. Acesta este efectul unei perioade în care consumul era sufocat pentru a putea achita complet datoria externă a României.

Economistul-şef al Raiffeisen Bank a explicat în continuare că România a avut cel mai mare deficit în perioada 2008-2012, iar proiecţiile arată că în anii viitori vom avea cel mai mare deficit din Europa. Astfel, urmând evoluţia deficitului bugetar, România se află în cicluri de 5 ani. În 2009 a avut cel mai mare deficit de 9,1%, apoi în 2016 a fost cel mai mic deficit de 0,6%, iar acum în 2020 din nou va avea un deficit foarte mare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO