Bănci și Asigurări

Raiffeisen a redus dobanda la creditele ipotecare

26.01.2006, 19:55 14

Raiffeisen Bank a redus cu doua puncte procentuale dobanda la creditele ipotecare in lei, de la 13,5% la 11,5% pe an, si a extins perioada maxima de acordare de la 20 la 25 de ani.

Chiar si asa, dobanda practicata de Raiffeisen la acest tip de credit este mai mare decat ofertele unor banci concurente, care au coborat deja sub pragul de 10% - Bancpost acorda credite ipotecare in lei cu dobanzi de 7,9 sau 9,5% pe an, Volksbank cu 8,25% sau ING cu 9,25%.

In acelasi timp, la creditele in lei pentru nevoi personale nenominalizate, garantate cu ipoteca, suma maxima acordata nu mai este plafonata la 50.000 euro, echivalent in lei. De asemenea, perioada maxima de rambursare a fost extinsa de la 15 la 20 de ani. Dobanda nominala practicata la acest tip de credit este de 12,9% pe an in lei, dobanda anuala efectiva aplicabila unui credit pe 20 de ani ajungand insa la 14,05%.

Ofertele comerciale ale bancilor tind sa faca din ce in ce mai mult abstractie de obligatia prezentarii dobanzii anuale efective, care reflecta mai fidel costurile reale pe care le implica obtinerea unui imprumut.

Raiffeisen anunta ca a modificat, incepand cu aceasta saptamana, si procedurile de acordare a creditelor destinate persoanelor fizice, simplificand documentatia necesara (de exemplu, nu mai este nevoie de copie dupa cartea de munca), conditiile cerute (este eliminata conditia ca solicitantul de credit sa aiba domiciliul sau locul de munca in raza unitatii bancare la care depune cererea), precum si modalitatea de calcul a veniturilor, prin luarea in calcul a mai multor categorii de venituri - din dividende sau comisioane.

In prezent, banca are aproape 2 milioane de clienti de retail, din care peste 120.000 de IMM-uri si peste 3.800 de corporatii mari si medii. Raiffeisen Bank detine o retea de 213 unitati, 781 de ATM-uri si peste 5.900 de POS-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO