Bănci și Asigurări

Raiffeisen a adus inca 40 mil. euro la capital si isi muta sediul

30.03.2005, 00:00 29

Grupul austriac Raiffeisen a adus inca 40 milioane de euro la capitalul social al filialei sale Raiffeisen Bank Romania, in urma unei hotarari de majorare adoptate de Consiliul de Administratie al bancii la inceputul lunii februarie.


Potrivit datelor publicate, capitalul social a ajuns astfel la 11.962,59 miliarde de lei (echivalentul a aproape 328 milioane de euro).


Ca rezultat al subscrierii de noi actiuni, societatea -mama Raiffeisen International detine 99,49% din capital. Inaintea majorarii, actionarul majoritar detinea 99,44% din actiuni, restul fiind in posesia unor persoane juridice - 0,41% si persoane fizice - 0,15%.


Majorarea capitalului social al bancii s-a realizat prin aport in numerar din partea actionarilor existenti.


Precedenta operatiune de acest tip a avut loc in vara anului trecut, cand Raiffeisen Bank si-a majorat capitalul cu inca aproape 45 milioane de euro. Actionarul majoritar sustine astfel expansiunea rapida a portofoliului de credite si a operatiunilor bancii in general.


"Am majorat capitalul social pentru a sustine strategia de dezvoltare a bancii. Dorim sa crestem semnificativ atat pe segmentul de retail, cat si pe cel de corporatii si sa ne consolidam cota de piata. Aceasta noua majorare de capital reprezinta inca o confirmare a importantei si increderii pe care o acorda grupul Raiffeisen bancii din Romania", a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.


De la sfarsitul acestei luni, Raiffeisen isi muta sediul central in noua cladire care domina Piata Charles de Gaulle din Capitala si din care va ocupa cinci etaje. "Cladirea este accesibila, vizibila, este suficient de aproape de centrul nostru operational si corespunde viziunii Raiffeisen Bank de a fi lider al pietei bancare prin inovatie si dinamism", spune Van Groningen.


La parter este in curs de amenajare o sucursala care va aduce o noua imagine serviciilor oferite de Raiffeisen clientilor persoane fizice, locatia fiind dotata cu masini care permit realizarea de operatiuni fara ajutorul unui functionar bancar. In prezent, are loc testarea noilor terminale de "self service". Incepand din vara anului trecut, piata romaneasca a facut cunostinta cu acest model de servicii bancare prin proiectul ING Bank, care are in constructie o intreaga retea de unitati in care automatele bancare pot substitui personalul.


In prima parte a lunii viitoare, urmeaza a fi numit oficial si un nou vicepresedinte responsabil cu serviciile de retail. Postul ar urma sa fie ocupat de Razvan Munteanu, 39 de ani, care lucreaza in prezent pentru Citibank Ungaria, dupa o experienta de trei ani la filiala din Romania a grupului american.


Raiffeisen Bank ocupa pozitia a treia in sistemul bancar romanesc cu o cota de piata de 9,3%, din punctul de vedere al activelor totale (la sfarsitul anului 2004). Astfel, banca a incheiat anul 2004 cu o dublare de active, pana la peste doua miliarde de euro, si un profit net de 28,1 milioane de euro, in crestere de peste cinci ori fata de 2003.


Oficialii Raiffeisen au anuntat intentia de a mentine ritmul investitiilor in 2005, cu inca cel putin 40 mil. euro.


La capitolul noutati, Raiffeisen Bank se pregateste sa dezvolte servicii de internet banking, alaturi de imbunatatirea serviciului actual de mobile banking.


Obiectivul general al acestui an este consolidarea pozitiei, dar si mentinerea unui ritm de crestere superior celui al pietei in ansamblu, astfel incat sa ajunga la o cota de 15% din totalul activelor intr-un orizont de timp de 4-5 ani.


Evolutia cotei de piata va depinde si de rezultatul tentativei Raiffeisen Bank de a prelua CEC, interesul pentru aceasta privatizare fiind confirmat de mai multe ori. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO