Bănci și Asigurări

Rădulescu, Banca Transilvania: Rata de dobândă pe scadenţa 10 ani este în scădere, evoluţie convergentă cu cele din pieţele din SUA şi Germania

Rădulescu, Banca Transilvania: Rata de dobândă pe...

Autor: Roxana Rosu

27.11.2017, 13:38 296

Piaţa titlurilor de stat din România a fost influenţată de evoluţiile din pieţele internaţionale şi de factorii interni, remarcându-se scăderea ratei de dobândă pe scadenţa 10 ani, un barometru pentru costul de finanţare în economie, evoluţie convergentă cu cele din pieţele din Statele Unite şi Germania, a spus Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

Rata de dobândă la 10 ani a scăzut cu 2,4% la 4,49% săptămâna trecută, marcând un plus 28,7% în 2017. Spread-ul de dobândă a scăzut cu 5,5% la 2,15 puncte procentuale, la minimul din mai 2015.

În cursul săptămânii trecute, Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 230 milioane lei prin titluri scadente în iunie 2021 la un cost mediu anual de 3,68%. Statul a respins însă toate ofertele băncilor la licitaţia cu certificate pe 12 luni din cauza nivelului ridicat al costurilor de finanţare.

Evoluţia dobânzilor are loc în contextul în care Comisia Europeană a atras atenţia cu privire la deteriorarea finanţelor publice şi a recomandat ajustarea componentei structurale a deficitului bugetar cu cel puţin 0,8% din PIB în 2018. În acelaşi timp, raportul Moody’s indică perspectiva consolidării raportului datorie publică/PIB pe termen mediu, pe fondul accelerării PIB-ului nominal.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO