Bănci și Asigurări

Radu Gheţea, ARB: ROBOR şi EURIBOR nu ar trebui să mai apese atât de mult asupra persoanelor fizice

Radu Gheţea, ARB: ROBOR şi EURIBOR nu ar trebui să mai...

Autor: Dan Straut, Mediafax

27.11.2017, 00:06 1215

Preşedintele de onoare al Asociaţiei Române a Băn­cilor (ARB) Radu Graţian Gheţea a declarat că va pro­pune băncilor ca în cazul creditelor oferite persoanelor fizice costul acestora să nu mai fie „atât de puternic legat“ de  ROBOR.

„Ar fi de dorit ca la creditele pentru persoane fizice să nu mai fie legat atât de puternic costul creditului de un indicator (ROBOR) care este atât de puţin controlat de clienţi. Voi propune o dezbatere mai amplă pe tema aceasta“, a spus Ra­du Gheţea la seminarul EU-COFILE organizat la Sinaia de ARB, BNR şi Alpha Bank. „ROBOR, ca şi EURIBOR, n-ar trebui să mai apese atât de mult asupra clienţilor per­soa­ne fizice, ei ar trebui să fie mai bine protejaţi“, a mai spus Ghe­ţea, care este şi şeful CEC Bank.

În opinia lui, nici indicatorul EURIBOR (de care sunt legate creditele de consum în valută) „nu va mai rămâne la nesfârşit în jurul cotei zero, în zona în care se află în prezent“.

Radu Gheţea a amintit de dobânda „prime rate“ pe care băncile o acordă celor mai buni (adică mai puţin riscanţi) clienţi, la care se adaugă o marjă în funcţie de gradul de risc al clientului, arătând că acesta ar putea fi un model cu care să fie înlocuită cu actuala formulă, unde la dobânda comercială se adaugă indicatorul ROBOR.

În ultima perioadă, indicatorul ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut peste pragul de 2%, ca şi ROBOR la celelalte scadenţe (de la overnight la 12 luni).

La începutul acestui an, ROBOR la trei luni era cotat la 0,87%, iar din septembrie a început să urce, trecând pragul de 1%, apoi în 15 noiembrie a trecut şi pragul de 2%.

Indicele ROBOR la trei luni, în func?ie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 2,19%, valoare pe care a mai atins-o în august 2014, conform datelor BNR. De asemenea, indicele ROBOR la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 2,30%, de la 2,29%, cât a fost cotat pe 23 noiembrie.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO