Bănci și Asigurări

Radu Crăciun, APAPR şi preşedinte BCR Pensii: Plata pensiilor private – drumul spre iad este pavat cu intenţii bune

Radu Crăciun, APAPR şi preşedinte BCR Pensii: Plata...

Autor: Liviu Popescu

15.01.2022, 10:05 3830

Radu Crăciun, preşedinte Asociaţia Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR) şi preşedinte BCR Pensii, scrie într-o opinie publicată pe blogul personal că săptămâna aceasta, una dintre temele dominante în spaţiul public a fost modul de plata a sumelor acumulate în conturile individuale ale pensiilor private Pilon 2.

“Dezbaterea a fost legată de măsura în care participanţii ar trebui să aibă posibilitatea să îşi scoată toţi banii odată sau doar prin plăţi eşalonate lunar, similar pensiei publice. Şi vă propun să discutăm principiul, lăsând la o parte acea perioadă de 12 ani, care, din punctul meu de vedere, nu are niciun fundament”.

Pentru un administrator de fonduri de pensii, modalitatea în care se vor plăti banii, suma unică sau eşalonat, este total irelevantă din perspectiva veniturilor sale. Aceasta deoarece plăţile eşalonate către participanţi vor fi făcute de către entităţi dedicate acestui proces, adaugă el.

“În momentul în care un beneficiar de pensii private Pilon 2 va îndeplini condiţiile de vârstă pentru accesarea banilor, fondul de pensii va vira integral suma acumulată către entitatea plătitoare. Cu alte cuvinte, indiferent de cum se va face plata către beneficiar, pentru fondurile de pensii actuale plata va fi unică, către fondul specializat în plăţi. Acestea fiind spuse, sper că am lămurit faptul că nu există vreun interes financiar ascuns pentru promovarea plăţilor eşalonate”.

Citiţi integral opinia lui Radu Crăciun AICI

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO