Bănci și Asigurări

PWC: Sistemul bancar european este fragil. Testele de stres nu arată şi viabilitatea băncilor pe termen lung

PWC: Sistemul bancar european este fragil. Testele de...

Autor: Liviu Popescu

31.10.2014, 00:00 276

Colin Brereton, liderul grupului PwC de reacţie la efectele crizei economice, susţine că rezultatele testelor de stres, la care au fost supuse în ultimul an 128 dintre cele mai mari bănci europene, arată că zona euro este încă departe de soluţionarea crizei financiare şi de provocările cu care se confruntă sectorul bancar. „Evaluarea a fost doar un test singular al solvabilităţii băncilor şi nu unul al viabilităţii lor pe termen lung. Viabilitatea pe termen lung a băncilor depinde însă de capacitatea lor de a genera suficient profit pentru a-şi acoperi toate costurile, inclusiv costul capitalului.” Un număr de 25 de bănci nu au trecut testele de stres efectuate de autorităţile de supraveghere europene. Dintre acestea, cinci au operaţiuni pe piaţa românească şi administrează active locale de peste 10 mld. euro. Volksbank, Eurobank (proprietarul Bancpost), Piraeus, National Bank of Greece (care deţine Banca Românească) şi Veneto Banca au picat testele de stres. Ele au o expunere suverană directă pe România de aproape 1,4 mld. euro.

„Testele de stres oferă răgaz unor bănci europene pentru a-şi rezolva problemele. Pentru acele bănci care sunt într-o postură relativ bună din punct de vedere financiar există încă oportunităţi de creştere“, a spus Brereton. El a adăugat că bilanţurile băncilor vor rămâne sub atentă observaţie, în special nivelul capitalului, lichidităţile şi gradul de îndatorare. Instituţiile de credit care au picat testele de stres au nevoie de capital suplimentar de 25 mld. euro. PwC a lucrat cu peste 60% dintre băncile incluse în evaluarea detaliată efectuată de BCE şi a oferit consultanţă în legătură cu derularea testelor de stres.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO