Bănci și Asigurări

Provizioanele mari au împins Leumi pe pierdere: minus 12 mil. euro

Autor: Liviu Chiru

03.04.2011, 23:40 30

Bank Leumi, un jucător de talie mică deţinut însă de unul dintrecele mai mari grupuri financiare israeliene, a înregistrat anultrecut o pierdere de 53 de milioane de lei (peste 12 mil. euro),după ce cheltuielile cu provizioanele au urcat de circa şapteori.

În 2009, banca obţinuse un profit de 13 milioane de lei (3milioane de euro), potrivit datelor publicate de grup.

"Reducerea profitului a fost determinată în principal decreşterea provizioanelor pentru creditele neperformante cu 64 demilioane de lei. Situaţia băncii a fost influenţată negativ demediul economic românesc. În 2010 deteriorarea portofoliului acontinuat, reflectată în creşterea creditelor neperformante şi aacţiunilor judiciare derulate pentru recuperarea creanţelor",notează reprezentanţii grupului.

Activele Bank Leumi România au coborât la 1,15 miliarde de lei(268 mil. euro) la sfârşitul anului trecut, faţă de 1,3 miliarde delei în decembrie 2009. Creditele acordate clientelei au coborât cu7%, până la 812 milioane de lei, în timp ce depozitele au coborâtcu 12%, până la 625 mil. lei.

Grupul Leumi a intrat pe piaţa locală în urmă cu cinci ani prinachiziţia Eurom Bank. Leumi au avut o prezenţă destul de discretăpe plan local, concentrându-se asupra companiilor israeliene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO