Bănci și Asigurări

Provizioanele au muşcat din profitul grecilor de la Banca Românească

Autor: Liviu Chiru

24.03.2011, 23:47 49

Grupul financiar elen National Bank of Greece, acţionarulmajoritar la Banca Românească, a raportat pentru operaţiunile dinRomânia un profit de 12 milioane de euro pe 2010, în scădere cu 37%faţă de câştigul realizat în anul 2009.

Rezultatul a fost afectat în principal de cheltuielile încreştere cu provizioanele, care au urcat cu 14%, la 49 de milioanede euro.

Presiunea provizioanelor s-a simţit cel mai mult în a doua partea anului, după ce pe primul semestru câştigul ajungea deja la 12mil. euro, în creştere cu 20% faţă de perioada similară din 2009.Trimestrul al treilea a avut o contribuţie de numai un milion deeuro la profit. În trimestrul al patrulea banca a făcut provizioanede 16 milioane de euro, depăşind profitul operaţional, ceea ceînseamnă că rezultatul net a fost o pierdere. Profitul net cumulatpe tot anul a fost astfel cu un milion de euro mai mic decât celraportat după primele nouă luni, de 13 mil. euro.

De altfel, profitul operaţional a fost mai mic anul trecut cu7%, de 59 de milioane de euro. Principala cauză a fost scădereaveniturilor nete din dobânzi cu 14%, până la 102 milioane de euro.Veniturile din comisioane au înregistrat un salt, la 27 mil. euro,însă nu a fost suficient pentru a compensa reducerea înca­sărilordin dobânzi. Cheltuielile operaţionale au coborât uşor, la 70 mil.euro.

Soldul creditelor a urcat cu 1%, la 2,1 miliarde de euro. Doarsegmentul de retail a tras pentru creştere, soldul urcând cu 5%,până la puţin peste un miliard de euro.

În schimb, pe zona de corporate soldul finanţărilor a scăzut cu9%, revenind pe pragul de un miliard de euro. Calitateaportofoliului rămâne mai bună decât media pieţei, pondereaneperformantelor oprindu-se la 7,8% la sfârşitul anului trecut.

Banca a pierdut teren şi pe partea de depozite, care au coborâtcu 17%, până la 879 mil. euro.

La conducerea Băncii Româneşti a fost adus în vara anului trecutMarinos Stratopoulos, după ce în 2009 fostul director generalAndreas Maragkoudakis s-a retras din activitate.

Timp de aproape un an postul de CEO a fost deţinut de CrinaCosma, director general adjunct. Cosma a avut un mandat limitat laconducerea de zi cu zi a operaţiunilor băncii şi continuareaproiectelor începute, fără să vină însă cu o nouă strategie.Într-un interviu acordat ZF la preluarea postului, Stratopoulosspunea că banca se va concentra pe segmentele de piaţă care potaduce creşteri, respectiv finanţarea proiectelor de dezvoltare ainfrastructurii, sectorul public, dar şi energie sautelecomunicaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO