Bănci și Asigurări

Propunere ZF: Înjumătăţirea tuturor salariilor din ASF până se îndestulează Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) pentru plata despăgubirilor la City Insurance

Propunere ZF: Înjumătăţirea tuturor salariilor din...

Autor: Mircea Nica

21.11.2021, 09:51 1947

♦ În curând pe masa ASF se va afla decizia de a creşte comisioanele pe prime pentru îndestularea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA). Ce ar fi să fie plătiţi primii bani la FGA din propriile salarii ale angajaţilor ASF? ♦ Dacă ar fi acoperite resursele FGA cu 50% din salariile ASF pentru a acoperi golul de 500 mil. euro lăsat de City Insurance ar fi nevoie de 33 de ani ♦ Cei chemaţi să acopere paguba City sunt clienţii firmelor de asigurare. Nu este normal să plătească românii incompetenţa ASF.

Piaţa asigurărilor se confruntă din nou cu un faliment, de data aceas­ta al celui mai mare asigu­rător din pia­ţă, City Insurance, cu o magni­tu­di­ne cel puţin cât falimentele com­pa­niilor Astra şi Carpatica. Având în vede­re că du­pă două falimente semnificative, Auto­ri­ta­tea de Supraveghere Financiară (ASF) a per­mis timp de 5-6 ani ca City Insurance, com­pa­nie sancţionată şi amendată în repetate rân­duri, să îşi crească prezenţa pe piaţă la un ase­me­nea nivel, de ce nu ar fi tot ASF cea care con­tribuie la acoperirea găurii de 500 mil. euro?

Până acum, la o distanţă de aproape două luni de la anunţul ASF privind retragerea auto­rizaţiei de funcţionare, constatarea stării de in­solvenţă şi promovarea cererii de des­chidere a procedurii falimentului împotriva City Insu­rance, FGA a strâns aproximativ 56.900 de ce­reri de plată, în care se regăsesc atât solicitări de despăgubire, cât şi restituiri de prime. Astfel, pentru aceste cereri de plată, suma esti­mată, de care ar fi nevoie pentru a putea face respectivele plăţi, ajunge la 530 mil. lei (peste 100 mil. euro), conform datelor trans­mise de ASF pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO