Bănci și Asigurări

Promotiile de sarbatori aduc un nou varf al creditarii

21.04.2006, 00:00 17

Bancile s-au luat din nou la intrecere cu societatile de credit de consum in ofertele speciale de finantare cu ocazia sarbatorilor, iar rezultatul a fost o noua sesiune de cumparaturi febrile.

Datele Biroului de Credit arata ca numarul interogarilor adresate bazei de date a atins un nou record istoric la inceputul saptamanii, de 24.235 intr-o singura zi. In analiza dosarelor de credit, bancile consulta baza de date a Biroului de Credit, pentru a verifica istoricul finaciar al solicitantului.

Valoarea depaseste inclusiv maximul stabilit in decembrie trecut, chiar daca de aceasta data campaniile de promovare au fost mai putin agresive.

"De Craciun si de Paste febra consumului creste, fiind alimentata de ofertele creditorilor. Cresterea incepe cu o luna, o luna si jumatate inainte si se acutizeaza pe masura ce ne apropiem de ziua sarbatorii. Dupa cum se vede, nici perioada Pastelui 2006 nu face exceptie", apreciaza Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit.

Numarul interogarilor adresate bazei de date a Biroului a crescut inca de la inceputul lui martie, spre o medie de 15-17.000 pe zi, pentru a depasi 21.000 in ultima decada a lunii. In aceste conditii, si totalul lunar al interogarilor a crescut, inregistrand in martie un maxim istoric de 431.000. In prima jumatate a lui aprilie Biroul de credit a eliberat peste 248.000 de rapoarte de credit, ramanand astfel loc pentru un nou varf.

Din lupta promotiilor de sarbatori nu lipsesc liderii sistemului bancar. BCR, BRD-SocGen si Raiffeisen au lansat din nou promotii pentru produsele de creditare, oferind de la dobanzi reduse si rapiditate in acordare pana la rate cadou, un slogan introdus pe piata de societatile financiare nebancare. In lupta au intrat insa si Banca Transilvania, UniCredit, CEC si un jucator de dimensiuni mai mici, OTP Bank, care a ales sa-si promoveze creditul imobiliar.

De altfel nici acestea nu au renuntat la promovarea agresiva, mergand de la extinderea perioadelor de gratie pana la oferirea unei sume de bani, in cazul contractarii unui credit.

BCR a redus dobanda la creditul pentru nevoi personale Divers Extra, astfel ca pana la sfarsitul lui mai clientii pot accesa o astfel de finantare la o rata de 10,25% pe an (pentru imprumuturile pe termen scurt) sau 10,75% pe an, pentru cele pe termen lung. Banca ofera pana la 10.000 de euro, in echivalent lei, nu cere aport propriu, giranti si garantii si ofera la pachet asigurarea de viata.

BRD-SocGen a preferat in schimb sa-si bazeze ofensiva pe un card de credit, lansat la sfarsitul anului trecut - MasterCard Vivere. Pentru cererile facute acum, banca ofera insa prima rata cadou. Valoarea ratei facuta cadou nu poate depasi insa 50 de lei, care este de altfel si suma minima de rambursat. Tot pentru promovarea cardurilor de credit a optat si Banca Transilvania, segmentul fiind considerat strategic pentru lupta pe retail. Astfel, banca ofera o perioada de gratie de 100 de zile, in care nu percepe dobanda, nici chiar pentru sumele retrase la ATM. Promotia este valabila doar pentru cardurile eliberate in perioada 1 aprilie-15 mai.

Raiffeisen Bank a aruncat in lupta mai multe promotii, mergand de la perioada de dobanda zero, la conditii simplificate de acordare, scutire de comisioane si chiar tombole. Conditiile preferentiale de acordare a creditelor sunt insa contrabalansate de costurile mari care apar ulterior expirarii perioadei promotionale. Pentru creditele cu dobanda zero in primele trei luni, dobanda la lei urca la 16,5% pe an ulterior, iar banca percepe un comision de aproape 10%, care este "inclus in credit". In cazul creditelor acordate in regim simplificat (doar in magazine, fara sa se ceara carte de munca), dobanda este de 24,5% pe an la lei.

OTP Bank isi promoveaza in aceasta perioada creditul ipotecar, oferind o dobanda de 4,99% pe an, pentru imprumuturile in franci elvetieni. In acelasi timp, UniCredit a redus dobanzile la creditele de consum la 9% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO