Bănci și Asigurări

Proiectul legislativ privind băncile pentru locuinţe a trecut de Senat şi este la Camera Deputaţilor. Băncile pentru locuinţe speră ca sistemul de economisire-creditare să fie deblocat în câteva luni. Curtea de Conturi le-a acuzat de abuzuri

Proiectul legislativ privind băncile pentru locuinţe a...

Autor: Anelis Baciu

26.01.2017, 00:05 4815

Sistemul de economisire-creditare din Ro­mâ­nia, în prezent blocat ca ur­mare a unei in­ves­tigaţii a Curţii de Con­turi, ar putea fi re­por­nit în câteva luni, cel mai probabil în a do­ua parte a acestui an, odată cu adoptarea legisla­ţiei care va clarifica modul de func­ţio­na­re a acestuia, potrivit unor surse apro­piate dis­cuţiilor parlamentare.

Proiectul legislativ a trecut de Senat, iar în prezent se află în dis­cuţii la comisia de buget-finanţe din cadrul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Proiectul legislativ nu vine cu nimic nou, aşa cum s-ar fi aşteptat, ci stabileşte explicit ceea ce în actuală formă a legii poate fi dedus. Cu toate acestea, adop­ta­rea iniţiativei legislative de către Camera Deputaţiilor este esenţială pentru repornirea sistemului. Peste 600.000 de români sunt clienţi ai celor două bănci pentru locuinţe, BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locu­inţe, unde au depozite în valoare de circa 3 miliarde de lei şi un sold al creditelor de circa 400 de milioane de lei.

Sistemul de economisire-creditare este blo­cat de mai mult de un an de investigaţia Curţii de Conturi, băncile fiind în imposi­bi­li­tatea de a atrage clienţi noi. Inspectorii Curţii de Conturi consi­deră că cele două bănci pen­tru locuinţe au încălcat legea de­oarece, pen­tru majoritatea contractelor de eco­no­misire-cre­ditare de peste 5 ani, nu au con­diţionat acor­darea primei de stat de obligativita­tea jus­tificării prin documente a uti­li­zării în scop lo­cativ a sumelor eco­no­­misite. Totodată, inspec­torii Curţii de Conturi apre­ciază că băn­cile pentru lo­cuinţe au încălcat le­gea şi atunci când au acceptat in­trarea în sistem a copiilor minori şi a vârstnicilor pes­te 65 de ani, în­trucât aceştia nu s-ar califica pentru obţi­nerea unui credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO