Bănci și Asigurări

Proiectul de modificare a legii leasingului a fost adoptat de Camera Deputaţilor, care este for decizional

Proiectul de modificare a legii leasingului a fost...

Autor: Mircea Nica

29.10.2020, 00:02 701

Proiectul prin care se modifică legea leasingului a fost adoptat de Camera Deputaţilor una dintre modificări fiind aceea de a permite utilizatorului să vândă bunul acordat de finanţator pentru a-şi acoperi ratele creditului rămase, preţul vânzării bunului trebuind să fie cel puţin egal cu contravaloarea tuturor sumelor datorate, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor.

„În situaţiile în care bunul a fost restituit în termenul prevăzut în contract, utilizatorul consumator sau un terţ cumpărător propus de acesta în termen de 5 zile de la îndeplinirea obligaţiei de predare, beneficiază de dreptul prioritar la cumpărarea bunului, valabil timp de 30 de zile de la data predării, timp în care poate fi emisă acceptarea fermă şi irevocabilă de cumpărare la un preţ cel puţin egal cu contravaloarea tuturor sumelor datorate conform contractului“, se arată în lege.

De asemenea, dacă cumpărătorul terţ oferă un preţ mai mic decât totalul sumelor datorate, utilizatorul are obligaţia în continuare de a plăti finanţatorului diferenţa până la totalul sumei datorate. Iniţiatorul proiectului de modificare a legii leasingului, senatorul Daniel Zamfir, a anunţat pe profilul său de Facebook adoptarea legii.

„Noua lege a leasing-ului care va permite utilizatorului să valorifice bunul, în situaţia în care nu mai poate continua contractul, a fost adoptată în Camera Deputaţilor, cameră decizională. Eliminăm astfel abuzul IFN-urilor care valorificau bunul respectiv la un preţ derizoriu, la înţelegere cu recuperatorii, iar toată diferenţa era pusă pe spinarea utilizatorului“, a scris Daniel Zamfir pe pagina sa de Facebook.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO