Bănci și Asigurări

Proiect Ordonanţă de Urgenţă: Ministerul de Finanţe va acorda CEC Bank un împrumut subordonat de 1,4 miliarde lei în acest an, pe 10 ani, pentru capitalizarea băncii, conform cerinţelor europene

Proiect Ordonanţă de Urgenţă: Ministerul de Finanţe...

Autor: Roxana Rosu

26.11.2021, 15:22 385

Ministerul de Finanţe, în calitate de acţionar, va acorda CEC Bank un împrumut subordonat de 1,4 miliarde lei, pentru capitalizarea băncii în linie cu cerinţa minimă de fonduri proprii (capital) şi pasive (datorii) eligibile  (cerinţa MREL stabilită de către BNR), potrivit unei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului

Având în vedere nevoile de dezvoltare şi de diversificare a produselor şi serviciilor oferite de către CEC Bank, statul român, prin Ministerul de Finanţe, a finalizat în noiembrie 2019 proiectul de recapitalizare a CEC Bank S.A. cu suma de 940 milioane lei.

În concordanţă cu majorarea capitalului social, s-au stabilit principalele obiective de activitate pentru perioada 2020-2023, astfel, CEC Bank a procedat la revizuirea şi extinderea corespunzătoare a Strategiei de  dezvoltare.

În urma evaluării făcute de Comisia Europeană prin DG Competition, pentru realizarea strategiei, soluţia propusă este cea a acordării de împrumut subordonat de către acţionarul majoritar, cu o maturitate de cel puţin 10 ani, care să acopere în întregime cerinţa MREL .

Pentru a respecta regulile BNR, instituţiile de credit trebuie să constituie un stoc minim de fonduri proprii şi datorii eligibile pentru absorbţia pierderilor şi acoperirea necesarului de recapitalizare.

Astfel, potrivit proiectului de lege, pentru îndeplinirea cerinţei minime MREL, conform Planului de Afaceri 2019-2023 aprobat de Comisia Europeană, statul român trebuie să acorde CEC Bank un împrumut subordonat în sumă de 1,4 miliarde lei în anul 2021.

Banca nu deţine alte pasive eligibile pentru acoperirea cerinţei MREL, fiind astfel necesară adoptarea de măsuri urgente pentru conservarea capitalului.

”Neadoptarea în regim de urgenţă a prezentului act normativ ar determina  nerealizarea măsurilor prevăzute în planul de afaceri agreat cu Comisia Europeană şi neasigurarea surselor pentru constituirea capitalurilor proprii, existând riscul ca CEC Bank SA să fie obligată la aplicarea unor măsuri restrictive privind desfăşurarea activităţii, care ar putea fi impuse de către Banca Naţională a României, în dubla sa calitate, de autoritate de supraveghere şi de autoritate de rezolutie, care ar putea afecta activitatea de creditare a băncii şi implicit  nerealizarea planului de afaceri care a stat la baza deciziei Comisiei Europene privind neîncadrarea măsurii de recapitalizare a CEC Bank S.A. ca ajutor de stat”, se menţionează în nota de fundamentare a OUG.

În acelaşi timp, CEC Bank intenţionează să îşi asigure în viitor necesarul de pasive eligibile pentru acoperirea cerinţei MREL prin emisiune de obligaţiuni, sursele tradiţionale ale băncii constând în depozitele atrase de la clientelă, acestea nefiind eligible pentru scopul menţionat.

În acest sens, banca a demarat deja primele acţiuni premergătoare pentru accesarea pieţelor de capital, prin iniţierea discuţiilor cu una dintre cele mai mari agenţii de rating de credit şi prin punerea bazelor unui viitor birou de relaţii cu investitorii. Următorii paşi sunt obţinerea ratingului de credit şi aprobarea unui program de tip MTN (Medium Term Note), în baza căruia banca poate realiza emisiuni succesive de obligaţiuni.

Conform discuţiilor, CEC Bank trebuie să-şi acopere cerinţele de capital ulterioare, prin emisiunea unor obligaţiuni. 

Principalele bănci din România: Banca Transilvania, BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Unicredit au vândut deja obligaţiuni de piaţă pentru asigurarea cerinţei suplimentare de capital.

CEC Bank a raportat pentru primele nouă luni din acest an un profit net preliminar de 332,4 milioane de lei, în creştere cu 21,2% faţă de perioada similară a anului trecut. În acelaşi timp, banca a înregistrat creşteri pe toate segmentele de activitate, astfel că valoarea activelor s-a majorat cu 20,5% faţă de septembrie 2020, la 45,1 mld. lei.

Portofoliul total de credite acordate clientelei nebancare (sold bilanţier) se ridica, la sfârşitul lui septembrie 2021, la 25,83 miliarde de lei, în creştere cu 15,1% faţă de septembrie 2020.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO