Bănci și Asigurări

Profiturile băncilor sunt erodate de dobânzile negative: Gigantul elveţian UBS a înregistrat o scădere de 16% a profitului în T3

Profiturile băncilor sunt erodate de dobânzile...

Autor: Alex Ciutacu

22.10.2019, 13:04 202

Creditorul elveţian UBS a înregistrat o scădere de 16% la nivelul profitului din T3 2019, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce a cunoscut o deteriorare de 59% la nivelul câştigurilor din braţul de investiţii al băncii din cauza „unui mediu plin de provocări”, potrivit CNBC.

Profitul net atribuibil acţionarilor pentru al treilea trimestru s-a ridicat la 1,05 miliarde dolari, în comparaţie cu 1,25 miliarde dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Astfel, veniturile operaţionale s-au ridicat la 7 miliarde de dolari, în comparaţie cu 7,5 miliarde dolari în 2018. Câştigurile pe activele tangibile au fost de 8,7%, versus 11,1% în 2018.

UBS a mai anunţat că se aşteaptă la cheltuieli de restructurare de 100 milioane dolari în al patrulea trimestru din 2019. La fel ca şi celelalte bănci din piaţă, UBS caută moduri în care să se restructureze şi reorienteze, încât mediul cu dobânzi reduse şi chiar negative le erodează marjele de profit.

„Mediul cu dobânzi negative persistente şi aşteptările ca stimulii monetari să continue vor afecta în mod direct câştigurile nete în comparaţie cu anul trecut. În timp ce executăm strategia, încercăm să echilibrăm investiţiile pentru a urmări creşterea, şi vrem să gestionăm activele cu eficienţă”, transmite UBS astăzi.

Când dobânzile cresc, businessul băncilor are doar de câştigat, în contextul în care pot să crediteze investitorii la o dobândă profitabilă. Dobânzi mai scăzute restricţionează abilitatea băncii de a face profit şi pune presiune pe marjele acesteia.

UBS a anunţat în luna august că va taxa clienţii cu 0,6% pe an pentru depozitele de peste 500.000 de euro şi cu 0,75% pentru depozitele care depăşesc nivelul de 2 milioane de franci elveţieni (1,81 mil. euro) -  cu scopul de a transfera mai departe costurile pe care le rpesupune un mediu cu dobânzi negative.

„Întreaga industrie se confruntă cu aceeaşi provocare a dobânzilor negative, deci suntem forţaţi din păcate să transmitem mai departe o bucăţică din această durere, ceea ce înseamnă că nu trecem totul în dreptul clienţilor, dar cred că este inevitabil să facem asta şi că vom vedea şi restul industriei luând această decizie”, spune Sergio Ermotti, CEO-ul UBS pentru CNBC.

UBS continuă să se confrunte cu probleme în braţul de investiţii şi în businessul global de wealth management. Divizia de investiţii a băncii a înregistrat un declin de 59% în T3 2019 la nivelul EBITDA.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO